Bejegyzésre került a „Homokháti őszibarack pálinka” földrajzi jelzés.
Az Európai Unió hivatalos lapjában tették közzé a rendeletet, miszerint újabb kedves italunk lett bejegyezve, így már 13 pálinka elnevezése védett az EU területén. A Homokháti őszibarack pálinka előállítását Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Pusztamérges, Üllés, Bordány, Forráskút, Zsombó, Szatymaz, Kelebia, Balotaszállás településeken végezhetik kereskedelmi főzdék. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsöt az adott földrajzi helyen kell megtermelni, a cefrézés, erjesztés, kisüsti rendszeren történő lepárlás és pihentetés munkaműveleteket is a kijelölt közigazgatási határokon belül kell elvégezni. A gyümölcs származását megfelelő dokumentumokkal kell igazolni. Ezek az őstermelők esetében felvásárlási jegyet, minden egyéb eseten származási nyilatkozatot, valamint az értékesítésről szóló számlát jelentik.
A homokháti őszibarackból készült pálinka illat- és ízjegyei az érett őszibarackra emlékeztető, visszafogottan illatos, citrusosan friss, selymesen cseng.
A termékleírás megtalálható a Földrajzi Árujelzők portálján, a GIView nyilvántartásban pedig további részletek is elérhetőek angolul a külföldi érdeklődők számára.
Érdemes figyelni az újabb híreket, hiszen az uniós bejegyzés iránti kérelme a Nagykörűi cseresznyepálinkának és a Sárréti kökénypálinkának is folyamatban van!
NAK/Pető Krisztina