Élelmiszer-feldolgozás

Az egyre fokozódó energiaválság természetesen az élelmiszerkereskedőket sem kerülte el. Egy-egy üzlet üzemeltetése még a legnagyobb kiskereskedelmi láncoknak is problémát okozhat és ezt nem könnyíti meg a közelgő hideg időszak, ami a megfelelő beltéri hőmérséklet biztosítása miatt további energiaigénnyel és költségekkel fog járni. Ebben a helyzetben az FMCG forgalmazók egyik legfőbb célja, hogy minél nagyobb mértékben enyhítsék ezeket a terheket az energiaárak tartós emelkedése mellett.

A kiskereskedelmi forgalmazás többletköltségeinek áthárítása a fogyasztókra a kialakult háborús helyzet miatt folyamatosan növekvő élelmiszerárak mellett már így is problémát jelent, ezért – hasonlóan az élelmiszervertikum többi horizontjához - alternatív megoldások felé nyit az FMCG szektor is. A működési költségek további növekedését rövid idő alatt kisebb költségekkel megvalósítható beruházásokkal, fejlesztésekkel kívánják elérni, amelyek során törekednek majd a legkorszerűbb és a fenntartható megoldásokra úgy, hogy azok ne befolyásolják károsan a vásárlás élményét a vevőszám és a vásárlóerő megtartása végett. Az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalkozásai megvizsgálták a költséghatékonyabb működéshez vezető stratégiákat és közzétettek egy listát terveikről:

Azonnal végrehajtható energiatakarékossági lépések:

 • világítás lekapcsolása az üzlet zárását és a dolgozók távozását követően,
 • a nyitvatartási időn kívül történő munkavégzés alatt a vásárlótér világításának csökkentése, (éjszakai árufeltöltés esetében csak a legszükségesebb világítás),
 • a nyitvatartási időben az eladótéri világítás felülvizsgálata, a vásárlói élményt nem befolyásoló mértékű csökkentése,
 • az épület egyéb részeinek gyengébb világítása, (pl. raktárbejárat előtt, bevásárlókocsik, kosarak tárolóhelye körül)

Energiatakarékosságot segítő fejlesztések, beruházások, melyekből akár egy is segíthet a takarékoskodásban:

 • LED lámpák használata,
 • ajtók használata a hűtőbútorokon,
 • a hűtőrendszerek hulladékhőjének használata a fűtéshez és használati melegvíz előállításhoz,
 • földhőszivattyú alkalmazása,

Az OKSZ tervezetének teljes listája ide kattintva érhető el.

Egy másik megoldás, a vasárnapi boltzár bevezetése is nagy mértékben hozzájárulhat az költségek csökkentéséhez. Ha akár csak fél napra rövidítenék a vasárnapi nyitvatartást, az már jóval kevesebb áramfogyasztást jelent. Emellett egy másik komoly problémára, a munkaerőhiányra is ideiglenes enyhítő megoldást nyújthat, például a hétvégi műszakok beosztásában csökkentheti a dolgozók munkaterhelését, valamint a műszakpótlékok mértékét. Az eltérő kereskedelmi profil és értékesítési preferenciák miatt a kiskereskedelemi boltok és üzletláncok között nem alakult ki egységes közös álláspont a boltzár kérdésében.

A tervek mellett van már olyan kiskereskedelmi lánc is, amely gyorsan cselekedett és már több újítást is bevezetett működési költségeik csökkentésének érdekében. Az áruházlánc az üzletekben, a logisztikai központokban és a hűtőbútorokban is LED-re cserélte a világítást. Az áruházakban intelligens épületfelügyeleti rendszer monitorozza az energiafelhasználást, automatikusan lekapcsolja a villanyt, ha az utolsó ember is elhagyja az üzletet, parkolót. A szellőzőrendszerek kizárólag hőcserélőkön keresztül működnek, ami azt jelenti, hogy a kifújt levegővel a hőcserélőn keresztül felfűtik vagy lehűtik a befújni kívánt friss külső levegőt. Bevezették a kijáratoknál a kétlépcsős fotocellás ajtót, így az őszi-téli időszakban nem fog könnyen kiszökni a meleg az üzletből. Folyamatosan bővítik napelemeik számát, fogyasztásmérőkkel szerelik fel az üzleteket és még sok változtatást vezettek be saját helyzetük könnyítése érdekében.

A globális energiaválság miatt már külföldön is tettek lépéseket a nemzetközi kiskereskedelmi láncok az energiafogyasztás csökkentése érdekében. A Spar Ausztriában ősztől lerövidíti üzletei külső megvilágítását, a Billa a szállítási költségeken igyekszik spórolni úgy, hogy saját salátát és zöldségeket termeszt az egyik bécsi üzletük parkolójában vertikális módszerrel egy konténerben. Párizsban rendeletben tiltják az ajtók nyitva hagyását, amennyiben légkondicionáló használatban van, valamint a francia kormány betiltotta, hogy a hajnali órákban megvilágítsák az utcai reklámtáblákat a 800 ezer lakosnál kisebb városokban. Az Egyesült Királyságban néhány kiskereskedelmi üzlet beleegyezett az úgynevezett „nyitott könyv” tárgyalásokba a beszállítókkal, ami lehetővé teszi mindkét fél számára a gyártó energiaszámláinak nyomon követését és figyelembevételét az ártárgyalások során.

Az energiaválság - ha nem is azonos mértékben - sújtja az élelmiszer termékpályák miden szereplőjét az alapanyag termelőktől a feldolgozókon keresztül a kiskereskedőkön át a végfelhasználó fogyasztókig. Jelenleg az tapasztalható, hogy az érintettek az élelmiszer lánc minden pontján arra törekszenek, hogy érdekeik figyelembevétele mellett tegyenek meg mindent az energia-veszélyhelyzet káros következményeinek csökkentése érdekében. 

NAK/ Halasi Boglárka

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám