Élelmiszer-feldolgozás

Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programra lehet hamarosan pályázni.

Az online felület még nem aktív, mivel a regisztrációs oldal 2022. október 20-tól lesz éles, de a Pályázati Felhívás és a támogatás részleteit ismertető dokumentumok már elérhetőek a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség honlapján. Ezek értelmében egyrészt a 2021. negyedik negyedévéhez képest történt 2022-es év azonos időszakának energiaár-különbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására lehet beadni kérelmet, pályázni a többletkiadások 50 százalékára lehet („A” célprogram). Másrészt az energiahatékonysági beruházás hitellel érintett elszámolható összköltségen belüli önerőt kiegészítő vissza nem térítendő közvetlen támogatás („B” célprogram) igényelhető.

A kedvezményezetti kör -egyéb kritériumok mellett- olyan vállalkozásokat foglal magában, melyek a regisztráció benyújtásakor KKV-nak minősülnek, és amelyek fő tevékenységi köre 2021. december 31. napjától feldolgozóiparba tartozik, vagy a 2021. évi értékesítés nettó árbevételének legnagyobb része feldolgozóipari tevékenységből származik, így tagjaink közül különösen érintettek lehetnek az élelmiszeripari, italgyártási szereplők.

„A” célprogram (energiaköltség-növekmény támogatás) esetén támogatási kérelmet a különböző hónapokra külön-külön, a tárgyhónapot követően is be lehet nyújtani, de lehetőség van több hónapra vonatkozó támogatási igény egyszerre, a támogatással érintett hónapokat követően történő benyújtására is.

A két támogatási formában együttesen

- maximum 500 000 EUR-nak megfelelő forintösszeg igényelhető, ha a vállalkozás a Válságközlemény (TCF) 2. fejezet 2.1 bekezdése alapján válságtámogatásként,

valamint

- maximum 200 000 EUR-nak megfelelő forintösszeg igyényelhető, ha a támogatás(okat) de minimis támogatásként veszik igénybe.

Regisztráció 2022. október 20. és 2022. december 15. között nyújtható be a Támogató erre a célra létrehozott pályázati felületén (www.energiatamogatas2022.hu ), melynek keretében előzetes jogosultságvizsgálat is történik. A letölthető dokumentumok, valamint az ügyfélszolgálat elérhetőségei az NNFKÜ honlapján érhetők el.

NAK/ Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése