Élelmiszer-feldolgozás

2022-ben immár kilencedik alkalommal hirdeti meg az Agrárminisztérium Nemzeti Pálinkakiválóság Programját. Ezen megmérettetés során kizárólag olyan pálinkatételek kerülnek kiválasztásra - és a megszokott módon, többnyelvű kiadványban is bemutatásra - melyek magas minőségüknek köszönhetően méltán képviselhetik ezt az ágazatot. A legjobbak közül egy pedig az Agrárminisztérium Pálinkája nevet is viselheti.

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot (NPP) az Agrárminisztérium még 2014-ben indította el figyelemmel arra, hogy a pálinka mindig is azon értékek között szerepelt, amelyek jellemzik magyar kulturális identitásunkat, hiszen maga az alaptermék és annak előállítása több száz éves hagyománnyal gyökerezik kultúránkban.

A pálinka komoly potenciálokat magában hordozó termék az előállításával foglalkozó vállalkozások gazdaságban betöltött szerepét és tevékenységét, illetve turisztikai és gasztronómiai lehetőségeit tekintve. Mára pedig helyet szorított magának a magasabb igényű gasztronómiában is. A minőségi pálinkát az igényes fogyasztók, a divatosabb éttermek, sőt a vállalkozások - partnereik számára ajándékként - is szívesen vásárolják.

A Program a kezdetektől sokat változott, alapvető céljai azonban változatlanok:

  • A tételek magas szintű érzékszervi és analitikai minősítésével egy olyan megbízható válogatás összeállítása, mely méltón mutatja be az előállítók széles körét és alkalmas a sokszínű hazai kínálatot is reprezentálni;
  • A szakmailag megalapozott kiválasztás és értékelés keretében minősített pálinkák piacra jutásának támogatása, hazai és nemzetközi rendezvényeken történő bemutatása.
  • A Programban induló termelőknek elismerést nyújtani a legmagasabb szinten és a lehetőségekhez képest gazdasági előnyök biztosítása.
  • A Program által képviselt érték kiaknázása a fogyasztók felé történő kommunikációban.
  • Széles körű fogyasztói szemléletformálás, megismertetni a minőségi pálinka és törkölypálinka fogalmát, színes kínálatát, gasztronómiai jelentőségét és kulturált, mértékletes fogyasztásának fontosságát, hazai és külföldi fogyasztókkal.
  • Az oltalom alatt álló pálinkák nagyközönség általi jobb megismerésének biztosítása.

A programra minimum 3 - maximum 9 - termékkel, alkategóriánként maximum 1-1 termékkel lehet nevezni úgy, hogy a következő alkategóriák közül legalább 3-ra kötelező terméket beküldeni:

  • birs,
  • vilmoskörte,
  • meggy,
  • kajszibarack,
  • szilva,
  • illatos szőlő.

A felhívás, a nevezési lap és a szabályzat az alábbi linken érhető el.

A nevezési határidő: 2022. október 21. 12.00 óra

Forrás: Agrárminisztérium/NPP

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése