Élelmiszer-feldolgozás

2022-ben immár kilencedik alkalommal hirdeti meg az Agrárminisztérium Nemzeti Pálinkakiválóság Programját. Ezen megmérettetés során kizárólag olyan pálinkatételek kerülnek kiválasztásra - és a megszokott módon, többnyelvű kiadványban is bemutatásra - melyek magas minőségüknek köszönhetően méltán képviselhetik ezt az ágazatot. A legjobbak közül egy pedig az Agrárminisztérium Pálinkája nevet is viselheti.

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot (NPP) az Agrárminisztérium még 2014-ben indította el figyelemmel arra, hogy a pálinka mindig is azon értékek között szerepelt, amelyek jellemzik magyar kulturális identitásunkat, hiszen maga az alaptermék és annak előállítása több száz éves hagyománnyal gyökerezik kultúránkban.

A pálinka komoly potenciálokat magában hordozó termék az előállításával foglalkozó vállalkozások gazdaságban betöltött szerepét és tevékenységét, illetve turisztikai és gasztronómiai lehetőségeit tekintve. Mára pedig helyet szorított magának a magasabb igényű gasztronómiában is. A minőségi pálinkát az igényes fogyasztók, a divatosabb éttermek, sőt a vállalkozások - partnereik számára ajándékként - is szívesen vásárolják.

A Program a kezdetektől sokat változott, alapvető céljai azonban változatlanok:

 • A tételek magas szintű érzékszervi és analitikai minősítésével egy olyan megbízható válogatás összeállítása, mely méltón mutatja be az előállítók széles körét és alkalmas a sokszínű hazai kínálatot is reprezentálni;
 • A szakmailag megalapozott kiválasztás és értékelés keretében minősített pálinkák piacra jutásának támogatása, hazai és nemzetközi rendezvényeken történő bemutatása.
 • A Programban induló termelőknek elismerést nyújtani a legmagasabb szinten és a lehetőségekhez képest gazdasági előnyök biztosítása.
 • A Program által képviselt érték kiaknázása a fogyasztók felé történő kommunikációban.
 • Széles körű fogyasztói szemléletformálás, megismertetni a minőségi pálinka és törkölypálinka fogalmát, színes kínálatát, gasztronómiai jelentőségét és kulturált, mértékletes fogyasztásának fontosságát, hazai és külföldi fogyasztókkal.
 • Az oltalom alatt álló pálinkák nagyközönség általi jobb megismerésének biztosítása.

A programra minimum 3 - maximum 9 - termékkel, alkategóriánként maximum 1-1 termékkel lehet nevezni úgy, hogy a következő alkategóriák közül legalább 3-ra kötelező terméket beküldeni:

 • birs,
 • vilmoskörte,
 • meggy,
 • kajszibarack,
 • szilva,
 • illatos szőlő.

A felhívás, a nevezési lap és a szabályzat az alábbi linken érhető el.

A nevezési határidő: 2022. október 21. 12.00 óra

Forrás: Agrárminisztérium/NPP

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám