Élelmiszer-feldolgozás

Megkezdődik az EU-tagállamok és az EFSA közös kampányának második éve.

A 2022-ben második éve tartó kampány célja, hogy segítse a polgárokat abban, hogy kritikusan gondolkodjanak mindennapi ételválasztásukról. Célja, hogy a kampány első évétől kezdve az élelmiszereink mögött meghúzódó tudományra vonatkozó figyelemfelkeltő erőfeszítésekre építsen azáltal, hogy kibővíti a fogyasztók által megismerhető témák körét, beleértve a növényegészségügyet, az új élelmiszereket és az étrend-kiegészítőket is, így összekötve a fogyasztókat a tudománnyal.

Mi a különbség az élelmiszerek címkéjén feltüntetett „felhasználható” és „minőségmegőrzési dátum” között? Vannak élelmiszer-higiéniai szabályok, amelyeket be kell tartanom otthon a családom biztonsága érdekében? Kell-e aggódnom az élelmiszer-adalékanyagok miatt? Ez az európai fogyasztók által feltett néhány kérdés, amelyekre a #EUChooseSafeFood kampány válaszolt az EU élelmiszerbiztonsága mögött meghúzódó tudomány lefordításával. A sikeres első szakaszra építve elindult a kampány második éve, amely számos új témát fed le. A kampány lényege, hogy segítsenek a fogyasztóknak tájékozott döntéseket hozni a mindennapi élelmiszerválasztással kapcsolatban. Az egész EU-ra kiterjedő kampány gyakorlatias és hozzáférhető információkat kínál a fogyasztóknak, a címkék elolvasásának és az adalékanyagokról adott információ értelmezésének segítésétől az élelmiszerek elkészítésével és tárolásával kapcsolatos tanácsadásig.

Az EFSA ügyvezető igazgatója, Bernhard Url üdvözölte a kampány elindítását: „Az EU-ban a fogyasztók teljesen biztosak lehetnek abban, hogy az asztalukra tett élelmiszerek biztonságosak. Bízhatnak az EU élelmiszerbiztonsági rendszerében és az annak alapjául szolgáló tudományos ismeretekben, amelyek immár 20 éve segítik élelmiszereink biztonságosságát. Az #EUChooseSafeFood fontos példája a nemzeti élelmiszerbiztonsági hatóságokkal való partnerségünknek, valamint a fogyasztói szervezetekkel, élelmiszer-előállítókkal és a civil társadalommal való együttműködésünknek."

A kampány elsősorban a 25–45 éves európai polgárokat célozza meg, különös tekintettel a nőkre és a fiatal szülőkre, és az EFSA szerepét is bemutatja a fogyasztókat és a teljes élelmiszerláncot védő európai jogszabályokhoz való hozzájárulásban.

A kampány tematikus oldala magyar nyelven is elérhető, és a 12 témakör között szerepel az állatjólét is. Mivel az állatjólét, az állatok egészsége és az élelmiszer eredetű megbetegedések között szoros kapcsolat áll fenn, az általunk fogyasztott állati eredetű termékek biztonsága közvetlenül összefügg az állatok jólétével. Különösen azok, amelyeket élelmiszertermelés céljából tenyésztenek és nevelnek. Az élelmiszertermelés céljából tartott állatok jóléte nagy mértékben függ attól, hogy az emberek hogyan tartják őket. Számos tényező befolyásolhatja a jólétüket, kezdve attól, hogy hogyan és mivel etetik őket, az életkörülményeiktől, a helytől és a zsúfoltságtól, a szállítási körülményektől és a vágási módszerektől.

A stressztényezők és a rossz állatjólét miatt az állatok fokozottan fogékonyak lehetnek a fertőző betegségekre. Ez veszélyt jelenthet a fogyasztókra, például az olyan közönséges élelmiszer-eredetű fertőzéseken keresztül, mint a szalmonella, a Campylobacter és az E. coli. A megfelelő állatjóléti gyakorlatok nemcsak a szükségtelen szenvedést csökkentik, hanem az állatok egészségének megőrzésében is segítenek.

Az állatok egészsége és az állatjólét az állatok fizikai és mentális szükségleteinek kielégítését jelenti azáltal, hogy gondoskodnak arról, hogy az állatok biztonságban legyenek, megfelelően helyezzék el azokat, és jól tápláltak legyenek. Emellett azt is jelenti, hogy biztosítani kell a betegségek megelőzését, az állatorvosi kezelést, a kíméletes bánásmódot és a humánus vágást.

Az EU állatjóléti szabványai a világon a legszigorúbbak közé tartoznak, és az EU és tagállamai elkötelezettek a haszonállatok bántalmazásának, fájdalmának és szenvedésének megelőzésében. Az állatok jóléte egyre fontosabb része az EFSA hatáskörének, és az EFSA tanácsokkal látja el az EU-t és a nemzeti hatóságokat a termelés élelmiszerláncon belüli legjobb irányításával kapcsolatosan.

NAK/ Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Ha Ön kamarai tag, akkor a belépést követően szakterületét, tevékenységét érintő személyre szabott információkat, híreket olvashat, illetve az e-Irodában ügyeket intézhet.

Amennyiben Ön még nem rendelkezik kamarai azonosítóval, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.


Lépjen be a kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám