Élelmiszer-feldolgozás

A Digitális Élelmiszeripari Stratégia (DÉS) elfogadásáról, illetve az ezt következő lépésekről szóló 1479/2022. (X. 11.) Kormányhatározat 2022. október 11-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az élelmiszeripar stratégiai jelentősége miatt meghatározó szerepet játszik a nemzetgazdaságban és a nemzetbiztonságban nemcsak hazánkban, hanem a világ bármelyik pontján. A magyar agroökológiai adottságok lehetővé teszik a bőséges és biztonságos belföldi ellátás, valamint az export árualap megteremtését. Komparatív előnyeink kompetitív kihasználása pedig szükségessé teszi az élelmiszeripar fejlesztését, versenyképességének fokozását annak érdekében, hogy minél nagyobb arányban találjon piacra a megtermelt mezőgazdasági alapanyag feldolgozott formában.

A DÉS átfogó célja a hazai élelmiszeripari termelés hatékonyságának növelése, a versenyképesség fokozása hazai és nemzetközi szinten annak érdekében, hogy olyan stabil élelmiszer-feldolgozás és élelmiszer-ellátás valósuljon meg, amely az ellátás biztonsága mellett hosszútávon piacképes, profitot termelő élelmiszeripart teremt. A DÉS céljai között szerepel konkrét cselekvési tervvel a digitális, automatikai és robotikai technológiák intenzív alkalmazása (magában foglalja a termelési lánc teljes vertikuma mentén megvalósuló információgyűjtést, -feldolgozást és -visszacsatolást, magas fokú termelés irányítási és technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával) az élelmiszeriparban, ezáltal a termelés és feldolgozás, valamint humánerőforrás-gazdálkodás hatékonyságának fokozása, a hulladékok és egyéb környezetet szennyező/terhelő anyagok kibocsátásának csökkentése, minél több élelmiszeripari új, innovatív technológiák, termékek, szolgáltatások létrehozása és működtetése, amelyek maximálisan kiaknázzák a digitalizáció által nyújtott lehetőségeket és potenciálokat. A cél magában foglalja az állandó minőséget és mennyiséget jelentő, nagyobb hozzáadott értéket biztosító élelmiszer termékek előállításának katalizálását, valamint a termelés és ellátás biztonságának növelését. A stratégiai célokhoz tartozik még a készletezés és rendelkezésre állás biztosítása, amely (ahogy a COVID-19 pandémia is rávilágított) nemzetbiztonsági ügy.

A Kormányhatározat szerint az elvégzendő munkák határideje egyetlen kivétellel 2022. december 31. A feladatok a következők:

 • élelmiszeripari digitalizáció fejlesztését célzó támogatási program kidolgozása, (itt a határidő 2023. március 31.),
 • képzési program kidolgozása a felsőoktatásban,
 • adatközpont kialakításának felmérése Magyarország Digitális Agrár Stratégiájával való összehangolás érdekében,
 • a hazai előállítású élelmiszerekre vonatkozó minőségbiztosítási és nyomonkövetési rendszer létrejöttének ösztönzése a fogyasztók hiteles tájékoztatása és érdekeinek védelme, továbbá a magyar élelmiszeripar szereplőinek hazai és nemzetközi versenyképességének növelése érdekében.

NAK/ Penksza Péter

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Ha Ön kamarai tag, akkor a belépést követően szakterületét, tevékenységét érintő személyre szabott információkat, híreket olvashat, illetve az e-Irodában ügyeket intézhet.

Amennyiben Ön még nem rendelkezik kamarai azonosítóval, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.


Lépjen be a kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám