Élelmiszer-feldolgozás

A csomagolóanyagok tekintetében minél nagyobb százalékban történő újrahasznosítás mellett a bioalapú, biológiailag lebomló és komposztálható műanyagok kérdésköre is egyre inkább előtérbe kerül.

Az EU ezzel kapcsolatban 2022. január 18. – március 15. között nyilvános konzultációt indított, de jelenleg nincs olyan uniós jogszabály, amely a bioalapú, biológiailag lebomló és komposztálható műanyagokra átfogóan vonatkozna.

A bioalapú műanyagoknak (1. ábra) két csoportját különböztetjük meg a biológiailag nem lebomló (pl. PE) és biológiailag lebomló (pl. PLA, PHA, keményítő keverékek).

 1. ábra: A bioalapú, biológiailag lebomló és komposztálható műanyagok csoportosítása

A biológiailag lebomló és komposztálható műanyagok (1. ábra) is szintén két csoportra oszthatóak, a bioalapú (pl. PLA, PHA, keményítő keverékek) és a fosszilis alapú (pl. PBAT, PCL) műanyagok.

A bioalapú műanyagok azok, amelyek építőelemei részben vagy egészben növényi alapú alapanyagokból származnak. Ezeket gyakran bioműanyagoknak is nevezik.

Manapság szinte minden hagyományos műanyaghoz és alkalmazási területhez létezik egy alternatív megoldás bioműanyag formájában. Ezek a bioműanyagok ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hagyományos műanyagok, azzal az előnnyel, hogy karbonlábnyomuk kisebb mértékű.

Fontos szempont viszont, hogy a bio alaptól függetlenül a termék nem feltétlenül komposztálható, mivel nem bomlik le. Ezeket a biológiailag nem lebomló, bioalapú műanyagokat gyűjthetjük szelektíven és visszakerülnek a körforgásba, így újabb műanyag termékek készülhetnek belőle.

A biológiailag lebomló műanyagok azok, amelyek az élővilág organizmusainak hatására a természetben is megtalálható elemekre, anyagokra lebomlanak, például a mikrobák képesek vízzé, szén-dioxiddá és biomasszává alakítani. Biológiailag lebomló műanyagok általában megújuló nyersanyagokból, mikroorganizmusokból, petrolkémiai termékekből, vagy mindhárom kombinációjából készülnek.

A biológiailag lebomló és komposztálható műanyagtermékek bizonyos esetekben és bizonyos alkalmazások esetében hozzájárulhatnak a környezet műanyagokkal való szennyezésének csökkentéséhez. Ezek azonban önmagukban korántsem nyújtanak általános megoldást azokra a kihívásokra, amelyekkel Európának napjainkban szembe kell néznie a műanyagokkal kapcsolatban.

Az iparilag komposztálható műanyagtermékeket úgy tervezik, hogy azok ipari komposztáló üzemekben meghatározott, ellenőrzött körülmények között biológiailag lebomoljanak. Nem feltétlenül komposztálhatóak otthoni komposztálókban, ahol jellemzően alacsonyabb a hőmérséklet és a nedvesség és a mikroorganizmusok jelenléte erősen eltérő lehet.

Az oxidatív biológiai úton lebomló műanyagok technológiája egy olyan adalékanyagot használ, amely megfelelő nedvesség, oxigén és hő hatására képes csak bomlani. A bomlást követően valószínűsíthető, hogy a bomlástermék nagyon pici darabokra esik szét és ezt már a mikroorganizmusok képesek lebontani biodegradáció útján. Az még kérdéses, hogy pontosan mi marad a bontás után (fémek, sók, CO2 stb.).

A mikrobiológiai úton lebomló műanyagok technológiája arra épül, hogy a hagyományos műanyagok nem vonzzák a lebomlást elősegítő mikrobákat, azonban ez a polimer adalékanyag a komposztálás biológiai környezetében magához vonzza a mikrobákat, és ezzel elősegíti a mikrobiális kolonizációt, azaz a műanyag mikrobiológiai lebomlásának folyamatát.

Mindezek ismeretében az élelmiszerek esetén kiemelten fontos a csomagolóanyagokkal kapcsolatosan a fenntarthatósági kritériumok mellett az élelmiszerbiztonság kérdése is, amely még jobban megnehezíti a körforgás minél jobb megvalósíthatóságát.

 

NAK/ dr. Fogarassy Eszter Karolina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám