Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Bizottság elkészítette a nitritek (E 249-250) és a nitrátok (E 251-252) felhasználásának és specifikációjának módosításáról szóló tervezetét, amelyet a tagállamok álláspontjának kialakítása érdekében megküldött az érintett szaktárcák részére.

Tekintettel arra, hogy egyes élelmiszer-kategóriák esetében közel 50%-os mértékű a beviteli érték csökkentésre vonatkozó javaslat, - amely szignifikáns eltérés a jelenlegi szabályozástól -, így úgy ítéljük meg, hogy szélesebb körű egyeztetés szükséges a NAK álláspontjának kialakítása érdekében.

Ennek érdekében ezúton kérjük Önt, hogy szakmai véleményét / észrevételeit az alábbiakban felvázolt termékcsoportokra az angol nyelvű tervezet alapján 2023. január 25-én 12.00-ig az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a területileg illetékes élelmiszeripari koordinátor kolléga e-mail címére szíveskedjen megküldeni. (Az elérhetőségek megtekinthetők az új Élelmiszeripari Magazin utolsó oldalán.)

A magyar álláspont kialakításához szükséges együttműködését előre is köszönjük!

A rendelet módosítással érintett élelmiszer-kategóriák:

Élelmiszer-kategória

Termékcsoport

Korlátozások/kivételek

Adalékanyag száma

Adalékanyag megnevezése

01.7.2

érlelt sajt

kizárólag: kemény, félkemény és féllágy sajtok

E 251-252

nitrátok

01.7.4

savósajt

kizárólag: kemény, félkemény és féllágy sajtok sajtteje

E 251-252

nitrátok

01.7.6

Sajttermékek (kivéve a 16. kategóriába tartozó termékeket)

kizárólag: kemény, félkemény és féllágy érlelt termékek

E 251-252

nitrátok

01.8

Tejtermék-helyettesítők, beleértve az italfehérítőket is

kizárólag: tejalapú sajthelyettesítők

E 251-252

nitrátok

08.2

Előkészített hús, a 853/2004/EK rendeletben meghatározottak szerint

kizárólag: lomo de cerdo adobado, pincho moruno, careta de cerdo adobada, costilla de cerdo adobada, Kasseler, Bräte, Surfleisch, toorvorst, šašlõkk, ahjupraad, kiełbasa surowa biała, kiełbasa surowa metka, és tatar wołowy (danie tatarskie)

E 249–250

nitritek

08.3.1

Nem hőkezelt húskészítmények

nitrátok vonatkozásában egyedi módosítás a nagy szalonnaalapanyagok és a szárazkolbászok esetében, amelyek nitritek hozzáadása nélkül készülnek

E 249–250

E 251-252

nitritek

nitrátok

08.3.2

Hőkezelt húskészítmények

a sterilezett húskészítményekre (Fo > 3,00) eltérő szabályok

E 249–250

E 251-252

nitritek

nitrátok

08.3.4.1

Bemerítéssel pácolt hagyományos termékek (nitriteket, illetve nitrátokat, sót és más összetevőket tartalmazó páclében bemerítéssel pácolt húskészítmények)

egyedi szabályozás:

kizárólag: wiltshire bacon és hasonló termékek;

entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado és hasonló termékek;

cured tongue esetén;

kylmâsavustettu poronliha/kallrökt renkött;

bacon, filet de bacon és hasonló termékek;

rohschinken, nassgepökelt és hasonló termékek

E 249–250

E 251-252

nitritek

nitrátok

08.3.4.2

Szárazon pácolt hagyományos termékek. (A száraz pácolási eljárás azt jelenti, hogy a nitriteket, illetve nitrátokat, sót és más összetevőket tartalmazó páckeveréket szárazon felviszik a hús felületére, majd a húst stabilizálják/érlelik)

egyedi szabályozás:

kizárólag: dry cured bacon és hasonló termékek;

kizárólag: dry cured ham és hasonló termékek;

kizárólag: jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina és hasonló termékek;

kizárólag: presunto, presunto da pa és paio do lombo és hasonló termékek;

kizárólag: rohschinken, trockengepökelt és hasonló termékek;

 

E 249–250

E 251-252

nitritek

nitrátok

08.3.4.3

Egyéb hagyományos pácolt termékek. (Bemerítéses és száraz pácolási eljárások együttes alkalmazása, vagy nitrit, illetve nitrát jelenléte összetett termékben, vagy főzés előtt a páclé befecskendezése a termékbe)

kizárólag: rohschinken, trocken-/nasgepökelt és hasonló termékek;

kizárólag: jellied veal és brisket;

kizárólag: rohwürste (salami és kantwurst);

kizárólag: salchichon y chorizo traducionales de larga curacion és hasonló termékek;

kizárólag: vysočina, selský salám, turistický trvanlivý salám, poličan, herkules, lovecký salám, dunjaská klobása, paprikás és hasonló termékek;

kizárólag: saucissons sec és hasonló termékek

E 249–250

E 251-252

nitritek

nitrátok

09.2

Feldolgozott hal és halászati termékek, ideértve a rákféléket és puhatestűeket is

kizárólag: pácolt hering és sprotni

E 251-252

nitrátok

 

A tervezetben több helyen szerepel ez a kritérium vagy ettől eltérő:

  • a forgalomba hozatalra kész termékre vonatkozó maximális maradékanyag-mennyiség indikatív értéke nem haladhatja meg a 35 mg/kg-ot minden forrásból NO3-ionban kifejezve.

A rendelet tervezet a felhasználható nitritek és nitrátok tisztaságára vonatkozóan is bevezetne új határértékeket, azonban ezekre vonatkozóan adatok még nem állnak rendelkezésre.

A rendelet tervezet itt tölthető le.

NAK/ Szécsényi Tamás, dr. Fogarassy Eszter

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése