Élelmiszer-feldolgozás

Ha van egy innovatív projektje, amely kedvező változást hoz létre az élelmiszerrendszerben, akkor annak megvalósítására az EIT Food nyújthat pályázat útján elnyerhető támogatást.

A program során olyan projekteket keresnek és támogatnak, amelyek új termékeket helyeznek piacra, új és továbbfejlesztett kereskedelmi folyamatokat, illetve szolgáltatásokat vezetnek be, amelyek hatására:

  • egészségesebb élet érhető el élelmezés révén,
  • csökkenthető az élelmiszerrendszerek károsanyag kibocsájtása,
  • teljesen átlátható, tisztességes és rugalmas élelmiszerrendszer állítható fel.

Az EIT Food a tevékenység összes támogatható költségének legfeljebb 70%-át finanszírozza. A projektfinanszírozás új formában történik 2023-tól, mert az EIT FOOD életébe lépteti a visszafizetési gyakorlatát, hogy forrásait újra ki tudja helyezni és ezzel minél több projektet tudjon támogatni.

Ebből kifolyólag előrehaladott, bevezetés elött álló projekteket célszerű indítani a programban, hogy a bevétel növekedés biztosíthasson visszafizetési alapot. Az alábbi linken részletesen kifejtik a pénzügyi háttérmechanizmust:

https://www.eitfood.eu/files/EIT-Food-Call-2023-Guidelines-Innovation_Revised.pdf

Kik jelentkezhetnek?

Jogi személyek az EU tagállamaiból, vagy a Horizon Europe társult államokból. Nem szükséges az EIT Food partnerének vagy tagjának lennie ahhoz, hogy a vállalkozás finanszírozást igényeljen.

Milyen összegű forrás igényelhető?

Pályázati témakörönként maximum havi 600.000 EUR visszatérítendő támogatás kapható 12 hónapra, maximum 1.200.000 EUR 24 hónapra. A projekt teljes finanszírozási kerete 20 millió EUR, amiből 5 millió EUR jut a 2. körre.

A pályázatok elbírálása

A pályázatok értékelése 2 szakaszból áll:

  • „A” rész (alkalmassági és vázlati információk) és
  • „B” rész (teljes pályázat)

A pályázati felhívás utolsó benyújtási határideje:

  • 2023. április 13.

Pályázati témakörök

  1. Egészségesebb élet az élelmiszeren keresztül

Egyre több fogyasztó igényel innovatív technológiát, termékeket vagy szolgáltatásokat, amelyek segítenek megváltoztatni vagy személyre szabni étrendjüket a vonatkozó nemzeti étrendi irányelvekkel összhangban. Ennek megfelelően elvárt célterületek:

  • A javított táplálkozási profillal rendelkező élelmiszerek elérhetőségének növelése a fogyasztók számára.
  • A csökkentett só-, cukor-, transzzsír- vagy telített zsírtartalmú élelmiszerek elérhetőségének növelése a fogyasztók számára.
  1. Károsanyag kibocsájtás csökkentés az élelmiszerrendszerekben
  • A CO2 csökkentése az élelmiszerrendszerben (tonnában mérve).
  • Egyéb jelentős környezeti hatások csökkentése az élelmiszerrendszerben (általában CO2 egyenérték tonnában mérve).
  • Az élelmiszer-hulladékot vagy mellékáramokat használó termékek számának növekedése a piacon.
  • Az élelmiszer-hulladék vagy mellékáramok felhasználásának növekedése az élelmiszer-termelésben.
  • A piacon olyan termékek számának növekedése, amelyek alternatív vagy új összetevőket használnak, és javítják a környezeti hatásokat.
  1. Teljesen transzparens tisztességes és rugalmas élelmiszerellátás
  • Az élelmiszer-ellátás bizonytalanságához és az élelmiszerbiztonsági problémákhoz kapcsolódó becsült költségteher csökkentése.
  • A befektetések társadalmi megtérülésének általános növekedése a támogatás eurójára vetítve az élelmiszerrendszer átláthatóságát, nyomon követhetőségét vagy biztonságát javító technológia bevezetésének köszönhetően.

(Ebbe beletartozhat például az olyan intézkedésekből származó érték, mint a munkahelyteremtés, a regionális gazdasági növekedés, a befelé irányuló beruházások, a közegészségügyi vagy a munkanélküliség és a szociális támogatás költségeinek elkerülése, az élelmiszer-pazarlás elkerülése, a hatékonyságnövekedés €-értéke, a beruházások növelése, a csökkentése   közegészségügyi költségek stb.)

Követelmények

  1. A pályázatokat legalább 3 támogatható szervezetből álló konzorciumnak kell benyújtania, legalább két különböző országból.
  2. Az ajánlatoknak egy vagy több piacközeli, életképes innovatív technológiai megoldást kell tartalmazniuk, amelyek piacközeli EIT specifikus megoldást tartalmaznak.
  3. Az említett innovatív megoldás(ok)nak legalább 5-ös technológiai készenléti szinttel (TRL) kell rendelkezniük a pályázat benyújtásának időpontjában.
  4. A tevékenység időtartama az innováció természetétől és érettségtől függően változhat. azonban a pályázók nem igényelhetnek 24 hónapnál hosszabb megvalósítást és finanszírozást.
  5. Minden javasolt tevékenységnek, függetlenül a tevékenység időtartamától, legalább egy innovatív tevékenységet kell indítania (marketing innováció), amely legalább 10.000 EUR dokumentált árbevételt tartalmaz legkésőbb a projekt hivatalos befejezési dátumát követő 6 hónapon belül.

A részletes pályázati felhívás az alábbi linken érhető el.

A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdéseket az alábbi e-mail címre várjuk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

NAK/ Penksza Péter

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám