Élelmiszer-feldolgozás

A tisztatér egy olyan környezet, amelyben a szennyezőanyagok (por, mikróbák, vírusok stb.) igen alacsony, ellenőrzött mértékben fordulnak elő.

Magyarországon elsősorban a gyógyszeripar területén elterjedtek és ismertek, ahol hozzájárulnak a gyógyszerek biztonságos és higiénikus gyártásához. Az élelmiszeriparban még csak kis mértékben vannak jelen, de az élelmiszerbiztonság miatt egyre inkább előtérbe kerülnek, mivel alkalmasak szabályozott tisztaságú, alacsony csíraszámú, vagy teljes mértékben mikrobiális szennyezőktől mentes környezet biztosítására a gyártás teljes folyamatában, vagy az adott – szennyeződés, befertőződés szempontjából kritikus – technológiai lépésekhez.

Ezen feltételek biztosításához a területnek teljesen elzártnak kell lennie a környezetétől, megfelelően szabályozott légtérrel, az adott technológiához kapcsolódó hőmérséklettel és páratartalommal kell rendelkeznie, valamint szükséges kisebb túlnyomást alkalmazni a kívánt térben. Az itt dolgozók számára a többlépcsős (fekete és fehér öltöző), zsilipes beléptetés mellett, a megfelelő védőfelszerelésről (ruha és cipővédők, hajháló, kesztyű, maszk és szemüveg viselése) is gondoskodni kell.

Élelmiszer-feldolgozási tevékenységek során elsősorban húst- és húskészítményeket, sajt és fermentált tejtermékeket, zöldség- gyümölcs alapú termékeket, valamint speciális élelmiszereket (tápszerek, allergén mentes termékek), bébiételeket gyártó üzemekben alkalmaznak tisztatereket. Egyes – magasabb mikrobiológiai kitettséggel rendelkező – technológiai műveletek esetén, a fertőződés elkerülése érdekében, illetve olyan esetben, ahol a feldolgozási művelet során az adott felület hatványozott mértékben növekszik, például a húsok szeletelésénél, alapanyagok bekeverésénél. Hasonló elvek miatt a gyümölcslé előállításban és söriparban a palackok, dobozok töltése történhet tisztatérben, a pasztörizálási lépés után, de a technológia alkalmas a péksütemények, és egyéb friss termékek csomagolásakor is, ahol a termék jellege, valamint a jövedelmezőségi szintje a magas szintű higiénia biztosításának többletköltségeit viselni képes. A tisztatér alkalmazása hozzájárul az élelmiszer minőségéhez is, növelheti annak fogyaszthatósági- illetve minőségmegőrzési idejét, vagy lehetőséget biztosíthat tartósítószermentes BIO termékek gyártására is.

Az ilyen irányú fejlesztés, a tisztaterek kialakítása azonban jelentős műszaki többletelvárást követel meg, amelynek költségei is jelentősen meghaladják az általános – szakágazat és termékpálya specifikus – építési és épületgépészeti kiadásokat, azonban a nagyobb termékbiztonság, a tárolási kísérleteket követő fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idő növelés, a magasabb minőségű termékelőállítás céljából megfontolandó hosszabb távon megtérülő beruházás lehet. Emellett a technológia alkalmas arra, hogy a feldolgozási folyamatnak akár csak egy vagy néhány szükségszerű lépésénél kerüljön kialakításra, ha az üzem többi pontján nem szükséges az ilyen magas szintű ellenőrzött környezet létrehozása.

A tisztatér tervezésekor fontos figyelembe venni a gyártási folyamat HACCP előírásait, a gyár, az üzem adottságait, hogy az elkészült tér a céloknak, az elhelyezendő technológiai berendezéseknek és a megfelelő kapacitás kiszolgáláshoz igazodó méretekkel és specifikációkkal rendelkezzen. A tisztaterekre vonatkozó előírásokat az ISO 14644 szabvány tartalmazza.

NAK/ Turóczi Fanni

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám