Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Gazdák szervezete megelégelte a hamis importtermékek beáramlását.

A Copa és a Cogeca – az európai gazdálkodók és agrárgazdasági szereplők egységes képviselete, melynek a NAK is tagszervezete- azt javasolja az EU-nak, hogy 2030-ra 0%-os célt tűzzön ki a hamisított mézre. Ma minden második Európába importált méz hamisítás jeleit mutatja, és ez a trend növekvő tendenciát mutat. A Copa és Cogeca Méz Munkacsoportjának szakértői úgy becsülik, ha továbbra is tétlenek maradnak a döntéshozók, akkor 2030-ra az EU-ban 5 millió mézelőméh-kolóniát veszíthetnek a gazdák. Ez a helyzet azonban nem elkerülhetetlen, és vannak megoldások, különösen akkor, ha az Európai Bizottság konkrét lépések megtétele mellett dönt.

A #HoneYstLabellingNow kampány részeként 2023. szeptember 14-én bemutatott videóban az európai méhészek elmagyarázzák, milyen pusztító hatást gyakorolnak az importált hamisított termékek az ágazatra. Ha nem tesznek semmit, a szakértők becslése szerint az európai méhészek körülbelül egyharmada felhagyhat tevékenységével, és 2030-ra 5 millió méhcsalád veszhet el.

Ennek a helyzetnek nem kell így maradnia, és az EU léphet! Az Európai Uniónak szigorítania kell az ellenőrzésekre vonatkozó szabályokat, és elő kell írnia az eredetmegjelölést, amely tartalmazza a termékek címkéjén az egyes származó országok szerinti tömegben kifejezett százalékos arányt.

A fogyasztóknak nagyobb átláthatóságra és világosabb tájékoztatásra van szükségük az eredetmegjelölési százalékokról. Ez egy olyan lényeges kiindulópontja a küzdelemnek, melyet a méhészek már korábban is kifejtettek. Az Európai Bizottság minden szükséges támogatást maga mögött tudhat, hogy azonnal cselekedjen és felülvizsgálja a mézről szóló irányelvet.

A videóban az európai méhészek egy ütemtervet is javasolnak az Európai Bizottságnak, amely pontos célokat tűz ki: 2027-re felére kell csökkenteni a hamisítást a 2023 márciusában elvégzett elemzéshez képest annak érdekében, hogy az európai piacon egyáltalán ne legyen hamisított méz 2030-ra!

NAK/Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám