Élelmiszer-feldolgozás

Lássuk, mit mondanak az Eurostat számai és a Brewers of Europe adatai.

Az EU statisztikai szervezete, az Eurostat adatai szerint csaknem 34,3 milliárd liter sört, emellett 1,6 milliárd alacsony (kevesebb, mint 0,5%-os) vagy nulla alkoholtartalmú sört állítottak elő az Európai Unióban 2022-ben.

Az alkoholos sör kibocsátása 7%-kal nőtt 2021-hez képest, így megközelíti a 2019-es, járvány előtti 34,7 milliárd literes értéket- olvashatjuk a 2023. augusztusban készült riportban. Az alkoholmentes sör termelési szintje 2021-hez képest nem változott. A legnagyobb sörtermeléssel rendelkező tagállam Németország 7,6 milliárd literrel, ami az EU teljes termelésének több mint 22%-a. Ezt követi Spanyolország 3,9 milliárd literrel, az EU össztermelésének több mint 11%-ával, majd Lengyelország 3,7 milliárd literrel, azaz 11%-kal, Hollandia 2,6 milliárd literrel, ami csaknem 8%, valamint Franciaország és Olaszország, mindkettő 2-2 milliárd literrel, vagyis 6%-os részesedéssel.

Hollandia 2022-ben is az EU legnagyobb alkoholos sörexportőre maradt. 2,6 milliárd litert, az Unió teljes sörkivitelének 27%-át exportálta EU-s és nem EU-s országokba, 0,7 milliárddal többet, mint 2021-ben. Ezt követte Belgium (1,6 milliárd liter; 17%), Németország (1,5 milliárd liter; 16%), Csehország (0,6 milliárd liter; 6%) és Írország (0,4 milliárd liter; 5%).

2022-ben ismét Franciaország volt a legnagyobb (alkoholtartalmú) sörimportőr, 0,9 milliárd literrel, ami az Unió teljes (EU-n belüli és kívüli) importjának 17%-a. A másik nagy importőr Olaszország több mint 0,7 milliárd literrel (14%), Németország kevesebb mint 0,7 milliárd literrel (12%), Hollandia 0,6 milliárd literrel (11%) és Spanyolország 0,5 milliárd literrel (10%).

A legnagyobb EU-n kívüli sörexport célország az Egyesült Királyság (860 millió liter; a teljes EU-n kívüli sörexport 21%-a ment ide) és az Egyesült Államok (716 millió liter; 18%), majd Kína (349 millió liter; 9%) volt. %), Oroszország (271 millió liter; 7%) és Kanada (155 millió liter; 4%) voltak.

Az Eurostat az EU-n kívüli országokból származó alkoholtartalmú sörök behozatalát marginálisnak minősítette az EU-n belüli importhoz képest. A legnagyobb behozatali forrás az Egyesült Királyság volt 290 millió literrel, ami az EU-n kívülről érkező sörimport 57%-át tette ki 2022-ben, ezt követi Mexikó (99 millió liter; 19%). Utánuk sorban Szerbia (40 millió liter; 8%), Ukrajna (15 millió; 3%) és Kína (11 millió; 2%) következett - összegezték a 2022-es évet.

2023-ra vonatkozóan a Brewers of Europe véleménye szerint az ágazat a fellendülés felé halad, azonban továbbra is kihívásokkal néz szembe. A hosszú távú siker kulcsa a fogyasztói trendekhez való alkalmazkodás, és az azokhoz való hozzáállás lesz - mondja a Szövetség.

Az European Beer Trends Report 2023  - melyet 2023. november 30-án tettek közzé - azt mutatja, hogy az EU sörértékesítése 2022-ben 313 millió hektoliterre emelkedett, szemben a 2021-es 301 millió hektoliterrel és a 2020-as 297 millió hektoliterrel, ami azonban még mindig elmarad az általuk jelzett 2019-es 322 millió hektoliteres pandémia előtti szinttől.

A riport megállapítja, hogy a 2020-as időszakban az éttermek és bárok bezárása jelentett nagy csapást az ágazatra, most viszont a háború következményeivel, szigorodó kormányzati költségvetésekkel, általános megélhetési válsággal és a nyersanyagárak megugrásával néz szembe az ágazat. A sörfőzők számára ez leszűkíti a lehetőségeket a gabona és maláta, valamint a csomagolás (üvegpalackok és alumínium dobozok) importjában, valamint számolniuk kell az energiaköltségek ingadozásával is. Nem hagyhatják figyelmen kívül az éghajlati válságot sem: ahogy a hőmérsékletváltozások egyre szélsőségesebbek, az hatással van a mezőgazdaságra is, korábban kezdődik a betakarítás és bizonyos esetekben aszály, tüzek és árvizek pusztítanak.

Mindezek után a vendéglátó szektor továbbra is nyomás alatt áll a megnövekedett költségek és változó életmód miatt, ennek egyik eredménye, hogy a kereskedelem elmozdult az off-trade - bolti értékesítés - felé (ez különösen Spanyolországban öltött látványos méreteket, ahol az on trade -vendéglátóhelyi - eladások aránya 68-ról 59%-ra csökkent).

2022-ben Németország maradt Európa legnagyobb sörfogyasztója: 79 millió hektoliterrel, mint ahogy itt termelik a legtöbb sört is: 2022-ben 87 millió hektoliter készült. Az egy főre jutó fogyasztásban Csehország áll az élen (136 liter/fő).

Mi várható 2024-ben?

A Szövetség folyamatosan hangsúlyozni kívánja a sör nemzetgazdasági hozzájárulását és az általa teremtett munkahelyeket. Az iparág 2,6 millió közvetlen munkahelyet jelent, de 16-os multiplikátor hatással, ami azt jelenti, hogy minden egyes sörfőzdében alkalmazott foglalkoztatottra 16 egyéb szektorban (mezőgazdaság, fuvarozás) foglalkoztatott személy jut a Brewers Europe szerint.

A főzdéknek alkalmazkodniuk kell a változó környezethez, meg kell mutatniuk az ital fontosságát és egyediségét, de haladni kell a korral is, ami többek között azt jelenti, hogy csökkenteni kell a környezeti lábnyomot és folytatni kell az átmenetet a körkörös gazdaság felé. Pozitívumként emelik ki, hogy az aktív sörfőzdék száma folyamatosan növekszik: a 2021-es 9500-ról 2022-re 9680 főzde üzemelt.

NAK / Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám