Megjelent a Bizottság (EU) 2024/451 rendelete (2024. február 5.) a 396/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének a bizonyos termékekben, illetve azok felületén található nikotin megengedett szermaradék-határértéke tekintetében történő módosításáról.
A rendelet mellékletében korábban megállapított ideiglenes szermaradék-határértékekkel (MRL) kapcsolatban élelmiszer-vállalkozók a fűszerekre vonatkozó egyedi ellenőrzési adatokat nyújtottak be a Bizottsághoz, amelyek azt jelzik, hogy a szermaradékok a megállapított MRL-nél magasabb szinten fordulhatnak elő a következő termékekben:
kéreg formájú fűszerek, gyökér és rizóma formájú fűszerek, bimbó formájú fűszerek, virágbibe formájú fűszerek, magköpeny formájú fűszerek, mag formájú fűszerek, valamint termés formájú fűszerek.
Ezen adatok alapján a Bizottság azt javasolta, hogy az ideiglenes MRL-eket valamennyi fűszer tekintetében 0,3 mg/kg értékben rögzítsék.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság új értékelést végzett az akut (rövid távú) étrendi kockázatokra vonatkozóan a fűszerekben előforduló nikotin tekintetében, valamint a krónikus (hosszú távú) étrendi kockázatokra vonatkozóan az európai fogyasztók tekintetében.
A Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a fűszerekben előforduló nikotinra vonatkozó MRL-ekkel kapcsolatos módosítások a fogyasztók biztonsága szempontjából elfogadhatók.
Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2024.02.06.) követő huszadik napon lép hatályba.
További részleteket ide kattintva olvashat.
NAK / Köbli Brigitta