Élelmiszer-feldolgozás

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben Európa legjelentősebb ökológiai élelmiszer kiállítása és vására, a BioFach, amelyet idén 35. alkalommal rendeztek meg Németországban. A világviszonylatban is figyelemre méltó eseményen tanúsított ökológiai gazdálkodásból vagy ökológiai állattenyésztésből származó termékek mutatkozhattak be.

A kiállítás rendkívül színes és izgalmas volt, volumenét pedig jól jelzi a 128 országból érkezett hozzávetőlegesen 35 ezer szakmai látogató, továbbá a 94 ország 2 550 kiállítója. A rendezvény ideje alatt több, mint 100 konferenciát is tartottak, amelyeken az érdeklődők szabadon vehettek részt.

A kiállítás nem csak az élelmiszerekre fókuszált, a bio kozmetikumoknak is lehetősége volt a megjelenésre.

A rendezvényen az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében és támogatásával 12 magyar vállalkozás is bemutathatta termékeit. A résztvevő vállalkozások ökológiai minősítésű zöldségeket, gyümölcsöket, ivóleveket, szárított fűszereket, gluténmentes termékeket, hidegen sajtolt olajokat, ökológiai takarmánykeverékeket és állatgyógyászati készítményeket kínáltak az érdeklődőknek, potenciális beszerzőknek.

A kiállításon a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület szervezésében, Szólláth Tibor Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnök vezetésével 18 fős magyar gazdálkodókból, oktatókból és diákokból álló magyar delegáció is részt vett. A gazdálkodók személyesen és első kézből értesülhettek az élelmiszer újdonságokról, továbbá lehetőségük volt a közös gondolkodás, munka elindítására, illetve a piacra jutási lehetőségek átbeszélésére.

A BioFach keretében zajló előadásokon mutatták be az ökológiai gazdálkodás és élelmiszeripar legfrissebb adatait, globális trendjeit, valamint az ökológiai termékek piaci helyzetét, kereskedelmi adatait, innovációkat az élelmiszeripar/termékek területén is.

Az előadásokból megtudhattuk, hogy 2022-ben az ökológiai gazdálkodással művelt földterületek nagysága 5,1%-kal nőtt az EU-ban, azaz elérte a 16,9 millió hektárt, amely az EU teljes mezőgazdasági területének 10,4%-át jelenti. Mindeközben a bio élelmiszerek értékesítése 2,8%-kal csökkent. Fontos, hogy az EU-s célérték a 25% százalék elérése 2030-ig a teljes mezőgazdasági területek arányához viszonyítva.

Összességében tehát kijelenthető, hogy az ökológiai gazdálkodás alatt álló területek növekedése mindenképpen pozitív tendencia az EU-ban, ugyanakkor az említett kereslet csökkenése mégis akadályozhatja az ambiciózus 25% elérését.  Európában a kereslet enyhe visszaesésének a hátterében a magas infláció és az Ukrajnában zajló háború, illetve annak kereskedelemre ható intézkedései húzódnak.  Világviszonylatban azonban növekedés tapasztalható a biotermékek kereskedelme tekintetében. 

Hazánkban a mezőgazdasági területek 6,3%-a állt ökológiai művelés alatt 2022-ben. Ez 320 517 hektárt jelentett. Hazai rövidtávú cél a 10% elérése, hosszútávú a 25%.

A szakértők elmondták, hogy bár jelentős intézkedések történtek az EU-ban az ökológiai ágazat előmozdítása terén az elmúlt években, ugyanakkor még mindig nem elég hatékonyak ezen intézkedések ahhoz, hogy 2030-ra elérje az EU a 25%-os ökológiai területnövekedést az összes mezőgazdasági területhez képest. További intézményi átalakításokra és kapacitásfejlesztésre van szükség a célérték megvalósításához. Ezen felül még inkább hozzáférhetővé kell tenni a tudást és információt minden releváns szereplő részére az ökológiai értékláncon belül vagy akár fogyasztói szinten.  A probléma részbeni megoldását új intézkedések bevezetésében látják, amely új lendületet adna az ökológiai gazdálkodásnak. Lényeges, hogy az intézkedéseknek nem csak a területnövekedést, de a biotermékek iránti kereslet növelését is szükséges célozniuk.  

 

NAK / Gergely Márta

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám