A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztériummal közösen összefoglaló útmutatót készített az őstermelőknek a gyümölcspárlattal kapcsolatos jövedéki tudnivalókról.
Időről-időre felmerül a gazdálkodók részéről a termelési és gyártási szakterületükön túlmutató szabályozásokkal kapcsolatos információkra vonatkozó igény. Néha nem is olyan könnyű a szabályokat értelmezni, vagy esetleg a terjedelmes joganyagot áttekinteni. Mivel azonban a vonatkozó törvények és rendeletek ismeretének hiánya nem ad felmentést a kötelezettségek betartása alól, így egy rövid összefoglaló segítségével igyekszünk tagjaink számára közérthetőbben, nagy vonalakban megvilágítani a vonatkozó előírások leglényegesebb elemeit.
Az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a „kedvezményes párlat” fogalmával, hogy miként kerülhet a gyümölcspárlat értékesítésre a termelői borkimérés keretében, milyen előírásokat kell betartania annak, aki értékesíteni kíván a fogyasztók felé. Betekintést adunk továbbá abba, hogy az eredetvédelmi és jövedéki reguláknak megfelelően miért is nem szabályos az „őstermelői pálinka” megnevezés.
A kiadvány elérhető a NAK honlapján.
További részletes és folyamatosan frissülő ismertetőkért pedig figyeljék a NAV információs füzeteit!
NAK / Pető Krisztina