Élelmiszer-feldolgozás

Korábban tájékoztattuk Önöket, hogy 2024-ben megalakult a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Táplálkozástudományi Főosztályának koordinálásában működő „Élelmiszerközbeszerzések a közétkeztetésben” elnevezésű interszektorális munkacsoport.

A rendszeres munkacsoporti egyeztetések átfogó célja az volt, hogy a közétkeztetésben kínált élelmiszerek táplálkozás-egészségügyi szempontból kedvezőbb összetételűek legyenek, továbbá, hogy a táplálkozás-élettani szempontok az élelmiszer-közbeszerzési pályázatok elbírálása során hangsúlyosabban érvényesüljenek. Ennek elősegítésére a munkacsoport keretében egy útmutatót szeretnének összeállítani, első körben a tejtermékeket érintően, az élelmiszerközbeszerzés, az élelmezés és az élelmiszergyártás területén dolgozók számára.

A beérkezett vélemények részletes feldolgozása és harmonizálása megtörtént, valamint további kapcsolódó szakmai egyeztetésekre is sor került, melyek eredményeként idén új javasolt határértékeket alakítottak ki annak érdekében, hogy a jelenleg elérhető termékek nagyobb arányban meg tudjanak felelni azoknak.

Szeretnénk kérni a tejipari tevékenységet végző tagjaink visszajelzését arra vonatkozóan, hogy az új határértékek (csatolt táblázatban megtalálható) megfelelőek a termékek gyárthatóságát, ízprofilját illetően, illetve versenyképesek és piacképesek a hazai fogyasztók számára.

Kérjük véleményét legkésőbb október 7-ig küldje el az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

 

Élelmiszer alkategória neve

Az NNGYK által javasolt, és az üléseken bemutatott határérték (g/100 g)

Az egyeztetéseket követően kialakított
új határérték (g/100 g)*

1.

Ízesített ivójoghurtok, joghurtitalok

zsír: -
cukor: max. 11

n.r.
cukor: marad a max. 11

2.

Ízesített ivójoghurtok, joghurtitalok, édesítőszerrel

zsír: -
cukor: -

n.r.

3.

Ízesített joghurtok, zsírtartalom <5%

zsír: -
cukor: max. 11

n.r.
cukor: marad a max. 11

4.

Ízesített joghurtok, zsírtartalom <5%,
édesítőszerrel

zsír: -
cukor: -

n.r.

5.

Ízesített joghurtok, zsírtartalom ≥5%

zsír: max. 6
cukor: max. 12 v. 13

zsír: -
cukor: max. 13

6.

Ízesített kefirek, kefirkészítmények

zsír: -
cukor: -

n.r.

7.

Ízesített írókészítmények, íróitalok

zsír: -
cukor: max. 14

n.r.
cukor: marad a 14

8.

Ízesített fermentált italok

zsír: -
cukor: -

n.r.

9.

Ízesített tejalapú italok

zsír: max. 1,8
cukor: max. 9

zsír: max. 3,4
cukor: max. 10

10.

Ízesített tejek

zsír: max. 1,8
cukor: max. 9 v. 10

zsír: marad a max. 1,8
cukor:  max. 10

11.

Ízesített tejek, édesítőszerrel

zsír: -
cukor: -

n.r.

12.

Grízdesszertek, tejberizsek

zsír: max. 3
cukor: max.12

zsír: max. 6
cukor: marad a max. 12

13.

Grízdesszertek, tejberizsek, édesítőszerrel

zsír: -
cukor: -

n.r.

14.

Pudingok és egyéb desszertek (pl. hab-, tejszínes-, tejes desszertek)

zsír: < 4
cukor: max. 13

zsír: max. 8
cukor: marad a max. 13

15.

Pudingok és egyéb desszertek (pl. hab-, tejszínes-, tejes desszertek), édesítőszerrel

zsír: max. 2
cukor: -

zsír: marad a max. 2
n.r.

16.

Natúr túródesszertek (pl. natúr túró rudik)

zsír: max. 18
cukor: max. 35

zsír: marad a max. 18
cukor: max. 37

17.

Natúr túródesszertek, édesítőszerrel (pl. natúr túró rudik édesítőszerrel)

zsír: -
cukor: -

n.r.

18.

Ízesített túródesszertek (pl. túró rudi epres töltelékkel)

zsír: max. 17
cukor: max. 37

zsír: max. 18
cukor: max. 38

19.

Ízesített túródesszertek, édesítőszerrel (pl. Brownie-ízű túró rudi, édesítőszerrel)

zsír: -
cukor: -

n.r.

20.

Krémtúrók

zsír: max. 4
cukor: < 18

zsír: max. 10
cukor: max. 18

21.

Krémtúrók, édesítőszerrel

zsír: -
cukor: -

n.r.

22.

Tejes krémmel töltött sütemények, desszertkészítmények (pl. tejszeletek)

zsír: < 29
cukor: < 36

zsír: max. 32
cukor: max. 37

23.

Camembertek

zsír: max. 23
só: < 1,7

zsír: marad a max. 23
só: max. 1,7

24.

Feta-, krémfehérsajtok

zsír: max. 20
só: < 2,7

zsír: max. 25
só: max. 2,7

25.

Félkemény sajtok

zsír: max. 26 v. < 26
só: max. 1,5

zsír: max. 26
só: marad a max. 1,5

26.

Gomolyasajtok

zsír: max. 25
só: max. 1,5

zsír: max. 28
só: marad a max. 1,5

27.

Grillsajtok

zsír: max. 23
só: max. 1,6

zsír: max. 25
só: max. 1,8

28.

Kemény sajtok

zsír: max. 30
só: max. 1,6

zsír: max. 32
só: marad a max. 1,6

29.

Lágy mozzarella sajtok

zsír: max. 19
só: max. 1

zsír: marad max. 19
só: marad max. 1

30.

Mascarpone sajtok

zsír: max. 40
só: max. 1

zsír: marad max. 40
só: marad max. 1

31.

Natúr sajtkészítmények, sajtkrémek

zsír: max. 23
só: max. 1

zsír: max. 25
só: max. 1,2

32.

Ízesített sajtkészítmények, sajtkrémek

zsír: max. 22 v. 23
só: max. 1,2

zsír: max. 25
só: max. 1,3

33.

Natúr ömlesztett, kenhető sajtok, sajtkészítmények

zsír: max. 14
só: max. 1,5

zsír: max. 20
só: max. 1,8

34.

kategória új megnevezése: Ömlesztett, ízesített kenhető sajtok, sajtkészítmények

zsír: max. 14
só: max. 2 v. < 2

zsír: marad a max. 14
só: max. 2

35.

Ömlesztett sajtszeletek

zsír: max. 18
só: max. 2,5

zsír: max. 22
só: max. 2,6

36.

Vajkrémek

zsír: max. 39
só: max. 1

zsír: max. 40
só: marad a max. 1

37.

a kategória új megnevezése: Fűszervajak

zsír: -
só: < 2

zsír: -
só: marad < 2

38.

a kategória új megnevezése: Tejtermék alapú szendvicskrémek (kivéve: sajtkrém, vajkrém)

zsír: max. 30
só: max. 1 v. < 1

zsír: marad a max. 30
só: max. 1

39.

Sózott vajak

zsír: max. 80
só: < 2

A sózott vajak só- és zsírtartalmára vonatkozóan nem fogalmazunk meg mégsem specifikációt. Javasoljuk a natúr vajak beszerzését.

40.

Cottage cheese, túrókrémek

zsír: max. 5
só: < 1

zsír: marad a max. 5
só: marad a < 1

41.

Körözöttek, körözött jellegű készítmények

zsír: max. 12
só: max. 1,5 v. max. 1,6

zsír: max. 15
só: max. 1,6

 

NAK Élelmiszeripari Igazgatóság

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám