Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) nyilvános konzultációt indít az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokban található ftalátok kockázatértékelési tervezetéről.
A véleménytervezethez az EFSA „Élelmiszerrel érintkező anyagok, enzimek és élelmiszeripari segédanyagok” tudományos testülete (Food Contact Materials, Enzymes and Processing Aids, CEP) 50 mikrogramm/kilogramm tolerálható napi beviteli értékeket határozott meg négy összetevő esetében: dibutil-ftalát, butilbenzil-ftalát, dietil-hexil-ftalát és diizononil-ftalát. A becslések alapján az európai fogyasztók kombinált táplálkozási expozíciója az említett négy vegyület esetében a meghatározott tolerálható napi beviteli érték kevesebb, mint negyede - beleértve az érzékeny fogyasztói csoportokat és a legrosszabb eseteket (worst-case scenario).
A közzétett anyaggal kapcsolatos véleményeket 2019. április 14-ig nyújthatják be az érdekelt felek.
További részleteket az EFSA oldalán olvashat.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)