Erdőgazdálkodás

Az Agrárgazdasági Kamara kezdeményezése és támogatása mellett az erdészeti ágazat szereplőivel közös szervezésben elindult egy olyan rendezvénysorozat, melynek célja az erdőgazdálkodás – ezen belül a fahasználat és az erdőművelés – gépeinek, gépesítési rendszereinek elméleti és gyakorlati bemutatása.

A kezdeményezéssel – végsősoron a tájékoztatási szolgáltatás keretében – egy olyan küldetést vállal fel a Kamara, melynek elsődleges célja az erdészeti vállalkozások megismertetése az erdészeti munkákhoz hazai viszonyok között is hatékonyan használható gépekkel.

Fotó: Kovácsevics Pál

Az élőmunka emelkedő díja, az alacsony munkaerő kínálat, az esetenként extrém erdei körülmények között végzett nehéz fizikai munka alacsony népszerűsége, s az egyes munkaműveletek megfelelő időben való elvégzésének szükségessége mind-mind arra ösztönzik az erdőgazdálkodókat, erdészeti kivitelező vállalkozásokat, hogy ahol csak lehet, gépekkel váltsák fel, illetve gépekkel segítsék az élő munkaerőt. A harveszterek és forwarderek ugyanis gyakorlatilag időjárástól és terepviszonyoktól függetlenül bevethetők, s közel egyenletes teljesítményt nyújtanak.

Fontos ágazati célkitűzés tehát az erdészeti vállalkozásokat olyan helyzetbe hozni, hogy a gyakran százmilliós nagyságrendű gépek beszerzéséhez időben, s kellő mértékű támogatáshoz juthassanak, s ezzel fenntartsák versenyképességüket.

Fotó: Kovácsevics Pál

A gépbeszerzés mellett fontos, hogy e területen az innovációs törekvések is támogatásra leljenek. A Kamara elsődleges célja a hazai fejlesztések, jó példák (best partices) bemutatása, népszerűsítése. Ehhez a jövőben is várjuk a javaslatokat – erdőművelés, fahasználat, szaporítóanyagtermesztés, erdővédelem, monitoring, informatikai alkalmazások, elsődleges faipar területéről –, s tevékenyen támogatjuk az ezek bemutatását megcélzó szakmai rendezvényeket. Nem kizáró ok ezen innovatív megoldások alacsony ismertsége, vagy kis költségvetése. Hiszen épp az a cél, hogy a gyakorlati szakemberek megismerhessék, s véleményt formáljanak róluk, ami a további fejlesztést is ösztönözheti.

Az első erdészei gépbemutatóra az Agrárkamara, az OEE Gépesítési Szakosztálya és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. közös szervezésében május 26-án került sor. A megjelent nagyszámú érdeklődő szakember a KEFAG Zrt. által és néhány helyi vállalkozás által üzemeltetett, véghasználatok és a nevelővágások során bevethető gépeket, géppárokat tanulmányozhatott.

A KEFAG Zrt. képviseletében Almási István igazgató az erdőgazdaság gépesítési stratégiájáról tartott tájékoztatót. A Zrt – rendhagyó módon – saját gépkapacitással is rendelkezik, amit részben a nagyvolumenű talajelőkészítés indokol, részben pedig az, hogy ezáltal mérsékelni kívánják az erdőgazdaság vállalkozóknak való kitettségét, s emiatt kellő rakodó, szállító (forwarder) és fakitermelő (harveszter) kapacitással is rendelkeznek.

Fotó: Kovácsevics Pál

Muzslai János vállalkozó az egy általa gyérítésekben használt duál gépet mutatott be, mely jellegénél fogva a többműveletes gépek új generációjának képviselője: harveszterként és – viszonylag rövid idejű átszerelést követően – forwarderként is be lehet vetni. Beszerzését a korábban említett munkaerőpiaci helyzet kényszerítette ki, s nem kis mértékben ösztönözte a Vidékfejlesztési Program keretében az új gépek vásárlására rendelkezésre álló vissza nem térítendő állami támogatás is.

A szakmai nap záró helyszínén Bernáth Csaba alföldi vállalkozó mutatta be az általa használt nagy teljesítményű harveszter-forwarder géppárt. A géppár termelékenysége terep és állomány függő, de a tapasztalatok szerint 10-20 m3 faanyagot tud letermelni óránként, ami 100-180 m3-es napi teljesítményt jelent! Jellemzően fenyő véghasználatokban dolgoznak, de volt példa a hazai nyár állományokban való bevetésükre is. Ugyan ott nem tudott olyan szép munkát végezni, mint egy fenyvesben.

A harveszterek a fakitermelés leghatékonyabb képviselői, mind fenyves, mind lombos állományokban. Számuk – a korábban említettek miatt – Magyarországon is nő, annak ellenére, hogy a zömében lombos hazai állományokban a megfelelő géptípus kiválasztása elsődleges szempont.

Fotó: Kovácsevics Pál

A szakmai napon mind a gyakorlati szakemberek, mind az OEE Gépesítési Szakosztályának vezetője (Dr. Czupy Imre) elmondta, hogy a harveszterek, forwarderek hazai elterjedése ellenére a megfelelő tudással rendelkező gépkezelők akkreditált képzése Magyarországon egyelőre nem megoldott, mely probléma megoldásához az Agrárkamarával közös fellépést kezdeményeztek.

Az erdészeti gépbemutató sorozat sikeres első alkalmát június 23-án a Mátyásfa Kft. szervezésében újabb követte. A helyszínt a MECSKERDŐ Zrt. biztosította Mánfa községhatárban. Az elsősorban gyérítésben, de ezen belül is középkorú – tehát méretes – állományban tartott gyakorlati bemutatóról, és az elhangzott héttérinformációkról a híradás itt olvasható.

NAK/ Kovácsevics Pál

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám