Erdőgazdálkodás

A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a VP5-8.3.1-17 számú, „Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése” című felhívás dokumentációja, amely a támogatható tevékenységek közül elsősorban az erdészeti károsítók elleni biológiai, vagy vegyszeres védekezést érintette.

Igaz, hogy a pályázat benyújtási határideje már lejárt, de akik ilyen projektet hajtanak végre, azoknak fontos, hogy figyelemmel kísérjék a változásokat.

Az alábbiakban összefoglaljuk a módosítás részleteit:

  • A továbbiakban a mikorrhizált csemetével végzett erdősítések esetében nem támogatható a lisztharmat elleni vegyszeres védekezés.
  • A cserebogár pajor elleni vegyszeres védekezés és a lisztharmat elleni vegyszeres tevékenységek vonatkozásában a támogatás igénybevételéhez a továbbiakban természetvédelmi hatósági engedély Natura 2000 területen nem szükséges. Ezen engedélyt csak védett természeti területen kötelező beszerezni. Így az előbbi az első kifizetési kérelemhez csatolandó mellékletek listájából is törlésre került.
  • A talajfertőtlenítő szer egyszeri kijuttatásával történő cserebogár pajor elleni védekezés tevékenységet a Támogatói Okirat hatálybalépésének évét követő harmadik évi helyett mostantól már a második évi kifizetési igénylés benyújtási időszak végéig kell megvalósítani.
  • Az előzőekkel összhangban a kifizetési igénylést a talajfertőtlenítő szer egyszeri kijuttatása esetében az elsőkivitel évében, vagy az azt követő évben, az egységes kérelem keretében lehet benyújtani, míg a vegyszer kijuttatását szolgáló csövek telepítése és éves vegyszer kijuttatás esetén négy éven keresztül, évente. (Korábban ez mindkét tevékenységnél három év volt.)
  • Az 1. számú melléklet (Fogalomtár) kiegészült az „erdőhöz közeli nyílt terep” fogalmával: „az erdőrészlet határtól legalább 30 méterre, de legfeljebb 100 méter távolságra elhelyezkedő terület
  • A Támogatói Okirat a felhívással összhangban módosul.

A hatályos felhívás teljes dokumentációja itt érhető el.

NAK/ Dósa Ildikó

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése