Erdőgazdálkodás

A minőségi nemes nyár termesztéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek átadását egyaránt szolgáló rendezvényen a szakmai hátteret biztosító Magánerdőkért Egyesület (MERD), a SOE Erdészeti Tudományos Intézet (SOE ERTI) és a Derula Kft. szakemberei mellett három vármegye (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén) erdészeti szakirányítói vettek részt.

Dr. Keserű Zsolt a SOE ERTI képviseletében a nemes nyár termesztésről, a nemes nyár iparifa ültetvényekben használható fajtákról, azok termőhelyi igényeiről és legfontosabb kár- és kórokozóiról adott tájékoztatást.

A Derula Kft. ügyvezetője, Szabó Noémi a nyárfa feldolgozó szektor széleskörű fejlesztésével piacvezető szerepre törekvő – idén 30 éves fennállását ünneplő – nagymúltú céget mutatta be. A Derula Kft. elsősorban nyár hámozott furnért és rétegelt lemezt állít elő.

A biztos alapanyagellátás érdekében nemes nyár ültetvényeket hoztak létre szerte az országban. 2008-ban kezdték el a programjukat, mára az ország több pontján összesen 2100 ha területen nőnek a fáik, melynek a jövőben további bővítését tervezik. A saját nemes nyár iparifa ültetvények elsősorban a gyár első osztályú hámozási rönk igényét hivatottak biztosítani, mely a színfurnér előállítás alapanyagául szolgál.

Előadásában kitért a saját ültetvényekben alkalmazott termesztés technológia és az ültetvények gazdasági mutatóira is. Ennek kapcsán leginkább az ültetvények létesítési költségei, fenntartási ráfordításai és az ültetvényekből származó bevételek keltették fel a megjelent szakemberek érdeklődését. A kérdések többsége a nyár iparifa ültetvények jövedelmezőségére irányult, a hagyományos nyárfatermesztéshez képest nagyobb bekerülési költség tükrében. Emellett hangzottak el kérdések a termesztéstechnológiával – elsősorban a vadkár elleni védekezéssel – kapcsolatban is.

Az előadások sorát Kiss János (MERD) zárta, aki a délutáni terepi program felvezetéseként a 2019 őszén és 2021. tavaszán megvalósult mintegy 59 ha nemes nyár ipari célú faültetvény létesítési, ápolási munkáiról beszélt.

1. ábra: 4 éves I214 ültetvény

A terepi program keretében a Taktakenéz 086/12, 090/3 helyrajzi számú területeken megvalósult ültetvények bemutatására került sor. A kivitelező képviselője, Hodosi Lajos (AGROTREND Kft.), bemutatta az ültetvények ápolása során használt gépeket, eszközöket és megosztotta az azokkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalataikat is.

A 2021 tavaszán I214 fajtájú, kétéves csúcsrügyes karódugvánnyal telepített ültetvényben elhangzott, hogy különös gondot fordítanak az ültetvény talajának gyommentesen tartására, a megfelelő tápanyag utánpótlásra – műtrágya formájában –, a faegyedek növényvédelmére és nyesésére. A koronaalakító és törzsnyesési munkákat a 8 méter magas ágtiszta törzs kialakításáig folytatják. Cél az ültevény 12 éves korában történő letermelésekor a minél nagyobb arányú elsőosztályú hámozási rönk kihozatal elérése.

A szakmai előadások anyaga elérhető a MERD weboldalán.

NAK / Erdészet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám