Jogszabályi összefoglaló

Az Európai Unió kezdeményezésére a Brexit kereskedelmi megállapodás ideiglenes alkalmazásának határidejét 2021. április 30-ig hosszabbítják meg.

A kereskedelmi és együttműködési megállapodás 2021. január 1-je óta ideiglenesen alkalmazandó, miután az EU és az Egyesült Királyság 2020. december 24-én megállapodtak. A megállapodás ugyan jelenleg még tervezetnek minősül, mivel az idő szűkössége miatt a hivatalos ratifikációra egyszerűen már nem jutott idő 2020-ban. Ugyanakkor, a szabályozandó területek jelentősége miatt mind az Európai Unió, mind az Egysült Királyság jóváhagyta a megállapodás ideiglenes alkalmazását már 2021. január 1-jétől.

Január 1. óta a megállapodás fontosabb kereskedelempolitikai vonatkozásainak átmeneti végrehajtásáról ideiglenes jegyzőkönyv intézkedik, azonban a megállapodásban azt is rögzítették, hogy mindezt február 28-ig az egyezmény egésze kell, hogy felváltsa. Ez a határidő csak a két szerződő fél közös egyetértésével módosítható.

Mivel az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak időre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően ellenőrizze a megállapodások szövegét mind a 24 hiteles nyelven, az Unió kezdeményezte az ideiglenes alkalmazás megszűnésére vonatkozó későbbi időpont meghatározását. Az Unió nevében a partnerségi tanácsban képviselendő álláspont itt olvasható.

Az EU–Egyesült Királyság partnerségi tanács 2021. február 23-án – az EU kérésére – úgy határozott, hogy 2021. április 30-ig meghosszabbítja az ideiglenes alkalmazást annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a megállapodások mind a 24 nyelven elvégzendő jogász-nyelvészi felülvizsgálatának a befejezéséhez.

 

(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei