Jogszabályi összefoglaló

Az Európai Bizottság felfüggesztette az Amerikai Egyesült Államokból származó egyes termékekre megállapított vámok tervezett emelését. Június 1-jétől kezdve ugyanis számos amerikai termék importját megdrágító pótvámokat megduplázták volna. 

Az Európai Bizottság (EU) 2018/886 végrehajtási rendelete kiegészítő vámok alkalmazását írja elő az Egyesült Államokból származó számos termék Unióba történő behozatalára. A végrehajtási rendelet I. és II. mellékletében felsorolt termékekre az alábbiak szerint alkalmazandók a vámok: 

  1.  az I. mellékletben szereplő termékek behozatalára – az abban foglaltaknak megfelelően – vonatkozó 10 és 25 %-os kiegészítő értékvámok 2018. június 21-én léptek hatályba és addig alkalmazandók, amíg az Egyesült Államok fel nem függeszti az Unióból érkező termékekre vonatkozó védintézkedések alkalmazását; 
  2.  a II. mellékletben szereplő termékek behozatalára – az abban foglaltaknak megfelelően – 10, 25, 35 és 50 %-os kiegészítő értékvámokat kell alkalmazni 2021. június 1-jétől vagy a WTO Vitarendezési Testülete által arról hozott határozat elfogadásának vagy ilyen határozat Vitarendezési Testületnek történő bejelentésének napjától, hogy az Egyesült Államok védintézkedései nem egyeztethetőek össze a WTO-megállapodás vonatkozó rendelkezéseivel – ha ez utóbbira korábban kerül sor – addig, amíg az Egyesült Államok fel nem függeszti a védintézkedések alkalmazását az Unió tekintetében. 

Az Unió és az Egyesült Államok 2021. május 17-én együttes nyilatkozatot tett közzé, amelyben megegyeztek arról, hogy meghatározzák azt az utat, amely véget vet a WTO-val folytatott vitáknak. Ezzel összefüggésben az Uniónak fel kellett függesztenie az (EU) 2018/886 végrehajtási rendelet II. mellékletében felsorolt termékekre vonatkozó kiegészítő értékvámok alkalmazását, ami fontos lépés a korlátozó intézkedések kölcsönös megszüntetése felé, valamint azt a célt szolgálja, hogy biztosítsa a kérdés politikai megoldásához szükséges időt és feltételeket. A felek ugyanis azt tervezik, hogy még az év vége előtt megoldást keresnek a globális acél- és alumíniumtúltermelés problémájára. 

A döntés értelmében az Unió 2021. november 30-ig bezárólag felfüggeszti az (EU) 2018/886 végrehajtási rendelet II. mellékletében felsorolt termékek behozatalára vonatkozó 10, 25, 35 és 50 %-os kiegészítő értékvámok alkalmazását. Az agráriumot érintően így például felfüggesztik többek között bizonyos tartósított áfonya termékekre, whiskeyre, narancsból és citromból készült nem terpénmentes illóolajokra, valamint illóanyag keverékekre tervezett pótvámokat.  

Az (EU) 2018/886 végrehajtási rendelet II. mellékletében előírt vámok 2021. december 1-jétől kezdődő hatállyal alkalmazandók. 

A felfüggesztésről szóló (EU) 2021/866 végrehajtási rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésének napján (2021. május 31.) lépett hatályba. 

 

(NAK/Polczer Katalin) 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei