A napokban jelent meg három bizottsági rendelet az új élelmiszerek uniós jegyzékének módosításával kapcsolatban.
A rendeletek által érintett termékek és a bevezetett módosítások rövid leírása:
- A Brassica rapa L. és a Brassica napus L. növényekből nyert, részben zsírtalanított repcemagpor specifikációi tekintetében történő módosítás, a fehérje- és lipidszint csökkentését, valamint a végleges porban található összes szénhidrát, összes rost, nedvesség és hamu szintjének növelését érinti. A specifikációk kért módosításai az új élelmiszer jellemzőinek/összetételének tágabb meghatározását vonják maguk után.
- A fehérjetartalom alsó határértéke 33%-ról 28%-ra csökken és a lipidtartalom 14%-ról 10%-ra, így bővül a nyersanyagkínálat, és jobban illeszkedik a piaci igényekhez (pl. alacsony zsírtartalmú élelmiszerek).
- A maximális nedvességtartalom 7%-ról 11%-ra emelése hatékonyabb és kevésbé energiaigényes feldolgozást tesz lehetővé, miközben az oxidáció kockázata nem nő.
- A Schizochytrium sp. (FCC-3204) olaj felhasználási feltételei tekintetében történő módosítás, az említett olaj felhasználásának általános népességnek szánt, tejtermék-helyettesítőktől eltérő fehérjetermékekre történő kiterjesztését érinti. A rendelet hatálybalépésétől számított öt éven belül csak a kérelmező (Fermentalg) számára engedélyezett a tejtermék-helyettesítőktől eltérő fehérjetermékekben való felhasználásra szánt Schizochytrium sp. (FCC-3204) olaj uniós piacon történő forgalomba hozatala.
- A D2-vitamin-tartalmú gombapor új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről szóló bizottsági rendelet, a Luxidum GmbH vállalat kérelme alapján engedélyezi az említett gombapor felhasználását. Az Unión belüli forgalomba hozatalra, a rendelet hatályba lépésétől számított öt éven belül, kizárólag a kérelmező jogosult.
A megjelent rendeletek teljes egészében kötelezőek és közvetlenül alkalmazandóak valamennyi tagállamban.
NAK / Köbli Brigitta