Megjelent a Bizottság (EU) 2022/2388 rendelete az 1881/2006/EK rendeletnek az egyes élelmiszerekben előforduló perfluoralkil anyagok felső határértékei tekintetében történő módosításáról.
Az 1881/2006/EK bizottsági rendelet felső határértékeket határoz meg az élelmiszerekben előforduló egyes szennyezőanyagokra.
2020. júliusában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) szakvéleményt fogadott el a perfluoralkil anyagok élelmiszerekben való előfordulásával kapcsolatos, emberi egészséget érintő kockázatokról. A Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a perfluoroktán-szulfonsav (PFOS), a perfluoroktánsav (PFOA), a perfluornonánsav (PFNA) és a perfluorhexán- szulfonsav (PFHxS) hatással lehet a fejlődésre, és kedvezőtlenül hathat a szérumkoleszterin-szintre, a májra és az immunrendszerre, valamint a születési súlyra. Az immunrendszerre gyakorolt hatásokat látta a legkritikusabbnak, és egy heti 4,4 ng/testtömegkilogramm csoportos megengedhető heti bevitelt (TWI) állapított meg a PFOS, PFOA, PFNA és PFHxS összegére, amely kellő védelmet jelent az említett anyagoknak tulajdonítható egyéb hatásokkal szemben is. Megállapította, hogy az európai népesség egy részének ezen anyagoknak való kitettsége meghaladja a megengedhető heti bevitelt, ami aggodalomra ad okot.
Ezért az emberi egészség magas szintű védelmének biztosítása érdekében felső határértéket kell megállapítani ezen anyagok élelmiszerekben való előfordulására.
Az érintett termékeket és a vonatkozó, új határértékeket a 2022/2388 rendelet melléklete tartalmazza. A mellékletben felsorolt, 2023. január 1-je előtt jogszerűen forgalomba hozott élelmiszerek minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejükig forgalomban maradhatnak.
Az 1881/2006/EK rendeletet ezért ennek megfelelően módosítani kell.
A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2022. december 7.) követő huszadik napon lép hatályba.
NAK/ Szőke Rita