2016. június 23-án a Glycom A/S vállalat tájékoztatta a Bizottságot arról a szándékáról, hogy Escherichia coliK-12 törzsével bakteriális fermentáció útján előállított 2’-fukozillaktózt kíván forgalomba hozni. Az Escherichia coliK-12 törzsével előállított, mikrobiális eredetű 2’-fukozillaktózt a szóban forgó értesítés alapján – az uniós jegyzék megállapításakor – felvették az új élelmiszerek uniós jegyzékébe.
2022. október 13-án a kérelmező kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz a 2’-fukozillaktóz új élelmiszer felhasználási feltételeinek módosítása iránt. A kérelmező annak a kötelező feltételnek a törlését kérte, hogy amennyiben a 2’-fukozillaktózt anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekben, valamint kisgyermekeknek szánt tejalapú italokban és hasonló termékekben a lakto-N-neotetraózzal keverve használják fel a jelenleg engedélyezett legfeljebb 1,2 g/l mennyiségben, akkor kötelezően 2:1 arányban kelljen (két rész 2’-fukozillaktóz és egy rész lakto-N-neotetraóz) keverni őket.
A Bizottság úgy véli, hogy a kért frissítés valószínűsíthetően nincs hatással az emberi egészségre, és nincs szükség az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak a biztonsági értékelésére.
Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell.
Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023.05.15.) követő huszadik napon lép hatályba.
NAK / Köbli Brigitta