2012. február 29-én a Sciotec Diagnostic Technologies GmbH vállalat értesítette a Bizottságot azon szándékáról, hogy sertésveséből származó fehérjekivonatot kíván forgalomba hozni új élelmiszer-összetevőként a speciális gyógyászati célokra szánt élelmiszerekben, valamint az étrend-kiegészítőkben történő felhasználás céljából. A fenti értesítés alapján a sertésvesékből származó fehérjekivonatot – a jegyzék megállapításakor – felvették az új élelmiszerek uniós jegyzékébe.
2022. július 11-én a Bioiberica S.A.U. vállalat kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz a sertésveséből származó fehérjekivonat új élelmiszer specifikációinak oly módon történő módosítása iránt, hogy az foglalja magában a sertésvese több lépéseben történő, acetonos mosását, majd ezt követően több lépésben, forró levegővel történő szárítását, őrlését és szitálását magában foglaló előállítási eljárást, amelynek eredményeként az új élelmiszer halványbarna végső por formáját ölti, amelyet vagy bélben oldódó bevonatú kapszula formájában, vagy bélben oldódó bevonatú, kapszulázott pellet formájába, vagy bélben oldódó bevonatú tabletta formájába préselnek az emésztőrendszer aktív szakaszához történő eljuttatás céljából.
A Bizottság úgy véli, hogy a kért frissítés valószínűsíthetően nincs hatással az emberi egészségre, és nincs szükség az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak a biztonsági értékelésére. Az acetonos mosás módszerével kapott új élelmiszer fizikai formájának és megjelenésének változásai várhatóan nem befolyásolják az új élelmiszer biztonságosságát, ha az előállításnál betartják az engedélyezett felhasználási feltételeket és specifikációkat.
A kérelemben benyújtott információk alapján kellő megalapozottsággal állítható, hogy a kért módosítások megfelelnek az (EU) 2015/2283 rendelet 12. cikkében foglalt feltételeknek, ezért azokat jóvá kell hagyni.
Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023.05.15.) követő huszadik napon lép hatályba.
NAK / Köbli Brigitta