Az 1924/2006/EK rendelet értelmében az élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó állítások alkalmazása csak akkor megengedett, ha azokat a Bizottság engedélyezte, és ha azok szerepelnek az engedélyezett állítások uniós listáján.
A Ciprusi Műszaki Egyetem keretében működő Ciprusi Nemzetközi Környezeti Egészségi és Közegészségügyi Intézet (Cyprus International Institute for Environmental and Public Health, Cyprus University of Technology) által benyújtott kérelem a következőképpen megfogalmazott állítást javasolta: „Az ökológiai élelmiszerek (melyekben a növényvédőszer-maradékok szintje alacsonyabb, mint a szokásos élelmiszerekben) hozzájárulnak az emberi sejtek és molekulák (lipidek és DNS) oxidációs károsodással szembeni védelméhez.” Az állítás célcsoportját egészséges, 3–15 év közötti gyermekek alkotják.
Szakvéleményében a Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a benyújtott adatok alapján az egészségre vonatkozó állítás tárgyát képező „ökológiai élelmiszerek” elnevezésű élelmiszer/élelmiszer-alkotó nincs kellőképpen meghatározva, és ezért nem állapítható meg ok-okozati összefüggés az ökológiai élelmiszerek fogyasztása és az emberi sejtek és molekulák (lipidek és DNS) oxidációs károsodással szembeni védelme között.
Ennek megfelelően az egészségre vonatkozó állítás nem engedélyezhető, mivel nem felel meg az 1924/2006/EK rendeletben az egészségre vonatkozó engedélyezett állítások uniós listájára való felvétel tekintetében meghatározott követelményeknek.
Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023.06.07.) követő huszadik napon lép hatályba.
NAK / Köbli Brigitta