Környezetgazdálkodás

 

 1. Átlagosan 10 milliárd mikroorganizmus található egy kanálnyi egészséges talajban, azaz több, mint ahány ember él a Földön. Ezen kis élőlények biztosítják a talaj termékenységét. A talajban található földünk biológia sokféleségének negyede.
 2. . Az egészséges talajok a legnagyobb széntározók a Földön. Fenntartható gazdálkodás mellett a talaj nagy szerepet játszhat a klímaváltozás enyhítésében azáltal, hogy megköti a széndioxidot és csökkenti az üvegház hatású gázok légkörbe bocsátását.
 1. Az élelmiszerek több, mint 95 %-át a talajból nyerjük – beleértve a takarmánnyal etetett állatokat is. Vagyis minden élelmiszer lényegében a talajból indul, legyen az növényi vagy állati eredetű. A biztonságos és tápláló élelmiszerekhez egészséges és termékeny, szerves anyagokban gazdag talaj szükséges.
 2. A talaj típusától, a domborzati és éghajlati viszonyoktól, a növényzettől stb. függően, akár 400-1000 évig is eltarthat kétujjnyi vastag talaj létrejötte.
 3. December 5-én talaj világnapja
 4. Föld talajának a 33%-a folyamatosan romlik, és évente 50 000 négyzetkilométernyi területet veszítünk el.
 5. A talaj 45%-ban ásványi anyagokból, 25% vízből,  25% levegőből és 5% szerves anyagból áll.
 6. A fának általában akkora gyökérzete a talajban, a föld alatt, mint a fakorona nagysága a föld felett? Ha legközelebb lát egy terebélyes fát, képzelje maga elé, mi­lyen hatalmas gyökérzete lehet a felszín alatt.
 7. A talajok termőképességét a humusz tartalmuk nagyban befolyásolja. A humusz a talaj szerves anyaga, mely a talajba kerülő szerves maradványok (pl. avar, elhalt gyökerek, szármaradványok) mikrobiális lebontása és átalakulása során a talajban képződik. A humusz segít megőrizni a nedvességet és a tápanyagokat a talajban.
 8. Az emberi élet elképzelhetetlen víz nélkül, hiszen a víz a Földi élet alapja, mindenhol és mindenben ott van. Megtalálható a növényekben, az állatokban, a levegőben, a kőzetekben, ásványokban, az emberben és a talajban. A talaj szolgáltatja a növények számára a vizet, illetve a talajba fúrt kutakból itatjuk az állatainkat, de az ember is a talaj által megszűrt és tisztított vizet issza legnagyobb részt. Vagyis a talajt egy hatalmas víztározónak is mondhatjuk, ami friss, iható vizet szolgáltat minden élőlénynek, legyen az növény, állat vagy ember. Éppen ezért a talajt ne szennyezzük, mert azzal az ivóvízkészleteinket is tönkretesszük. A talaj 0–100 cm-es rétegének pórusterébe elvileg a lehulló átlagos csapadékmennyiség közel kétharmada egyszerre beleférne. (Várallyay)
 9. Magyarország ivóvízkészletének több mint 95%-a felszín alatt található, vagyis a talajban. A többi a felszínen, vagyis a folyókban és tavakban, illetve a levegőben található.
 10. Számos a gyógyászatban alkalmazott antibiotikumot is a talajélőlényekből vontak ki pl. sztreptomicint és neomicint.

Fontos, hogy vigyázzunk a talajokra, hogy elegendő és egészséges élelmünk legyen.

 

(NAK/Sztahura)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése