Környezetgazdálkodás

Németország évtizedek óta nagy figyelmet fordít a talajaik védelmére, mely érdekében – hazánkhoz hasonlóan – már a múlt században megalkotta a talaj védelmét szolgáló törvényét. 2000 októberében a német Bundestag kérésére a szövetségi kormány időszakosan jelentést nyújt be a Bundestagnak a talajvédelem terén szövetségi és állami szinten elért eredményekről. Az alábbiakban bemutatott 5. talajvédelmi jelentés tartalma átolvasásra, átgondolásra érdemes elemeket tartalmaz (a korábbi jelentéseket 2002-ben, 2009-ben, 2013-ban és 2017-ben fogadták el).

Tudjuk, s a jelentésben foglaltakat csak megerősíteni lehet, miszerint a talajok képezik az élelmiszereink alapját, szűrik és tárolják a vizet, élőhelyet biztosítanak számos faj számára, és szén-dioxid-elnyelőként szolgálnak. Nélkülözhetetlenek a biológiai sokféleség megőrzéséhez és végső soron egészségünkhöz is. Röviden, a talajvédelem létfontosságú. Kihangsúlyozza a jelentés a talajok sokrétű ökológiai szolgáltatásait (a vízháztartás és ezáltal az ivóvízellátás biztosítása, a talajélet megtartásával, javításával, szervesanyagok helybenhagyásával a széndioxid megkötéssel a klímavédelem fokozható). Nagyon fontos a talajerózió csökkentése, és figyelmeztetett az új generációs szennyezőkre is (a talajokban felhalmozódó és nehezen lebomló szerves fluorvegyületekre).

A talaj fontos szerepe okán célzott védelmet és fenntartható földhasználatot igényel. Ezen célok érdekében támogatásokat kell eszközölni.

Elgondolkodtató azon megállapítás is, miszerint Németországban a földterületek beépítése – autóutak, ipari és lakóövezetek stb. - 2016-2019 között továbbra is erős ütemben zajlott (52 hektár/nap), így a 2030-ra kitűzött napi 30 hektáros szint eléréséig még sok teendőjük van. A célok elérése érdekében a kormány a már beépített, vagy elhagyott ipari területek felhasználását ösztönzi a megújuló energiaparkok (pl. naperőművek) létesítésére, a mezőgazdasági területek helyett. (Megj: Magyarországon is megfigyelhetők ezek a folyamatok. Az 1960 -es években jellemzően 7 millió hektár feletti mezőgazdasági hasznosítású területeink mára 5,3 millió hektárra zsugorodtak.)

 

Forrás: https://www.bmu.de/pressemitteilung/bundeskabinett-beschliesst-5-bodenschutzbericht

 

(NAK/Sztahura)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése