Környezetgazdálkodás

Ahhoz, hogy a 21. században fenntartható mezőgazdaságot alakítsunk ki, tovább kell lépnünk az utóbbi évtizedek irányzataiból és technológiáiból. Azokat a lehetőségeket kell előtérbe helyeznünk, amelyek fokozzák a talajéletet, így építik a talajt. Hiszen számos gazdaságban találkozunk azzal a problémával, hogy a talaj egyre jobban savanyodik, szikesedik, nincs benne elég tápanyag és a talajélet elszegényedett.

A jelenség kezelésére egy új és innovatív technológia áll a gazdák rendelkezésére, amely segítségével biztosíthatják a megfelelő talajélet kialakulását és a tápanyagutánpótlási rendszerük fokozása lévén többlet hozamot érhetnek el. A következő gondolatokban bemutatjuk önöknek az aminosavhasználat lehetőségeit, amivel fokozatosan meg tudjuk gyógyítani a talajt és lépésről lépésre el tudunk szakadni az egyoldalú műtrágyázási gyakorlattól. Azáltal, hogy jó minőségű tápanyagokat, aminosavakat biztosítunk növényeinknek, már az első évben növelni tudjuk a minőség és a hozam mutatóit, mindezt kiszámítható és szerves előállítással, csirketollból. Az aminosavak alkalmazása elmozdíthatja a gazdálkodási gyakorlatot az egyoldalú kemikália használatról, ami megoldást adhat a Green Deal 2030 által megfogalmazott ökológiai gazdálkodási arány betartására is.

Fotó: Kovács László

 

Miért nem a műtrágya? Miért is kell új irányzat?

A túlzott műtrágya-használat révén a talaj „ellustul”, tápanyagait nem előállítja, hanem azokat a műtrágyából és egyéb kemikáliákból szolgáltatja a növények számára. Ez azt eredményezi, hogy évről évre egyre több és több műtrágyát használtunk fel azonos termésszint elérése érdekében. Azonban a műtrágyák nagy mennyiségben adagolva már nem segítik a talajéletet, hanem a mikroorganizmusok pusztulását okozzák (közvetlen túladagolás és talaj-savanyítás által). Így a műtrágyák – ha túlzott adagban alkalmazzuk őket – hasznosulásuk után kisebb termékenységű talajt hagynak maguk után. A műtrágya nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, de ezek szervetlen kötésben vannak, így hasznosulásuk nagyban függ a környezettől (a vízellátottságtól, kémhatásoktól), sok esetben pedig kimosódik (nitrogén) vagy megkötődik a talajásványok felületén (foszfor és kálium). E mellett napjaink tendenciája az, hogy a műtrágya nagyütemben drágul és piaci hiány is kezd kialakulni.

Fotó: Kovács László

Miért az aminosavak?

Az aminosavas növénytáplálás kisebb mennyiségben alapoz a tápanyag utánpótlására, inkább annak az előállítását és jó hasznosulását teszi lehetővé. Tápanyag-tartalma kisebb, de a tápanyagai szerves kötésben vannak, így jobban hasznosulnak mind a növényben, mind a talaj mikroorganizmusaiban. Utóbbi a talajélet alapja, így a nitrogénmegkötő és tápanyag-felszabadító talajbaktériumok felszaporodnak és telítik a talajt. A fenntartott talajélet (mikroorganizmusok és azok elpusztult maradványai) növelik a talajszemcsék felületét, így segítik a vízmegtartó és vízszolgáltató képesség javulását. Felerősül a gyakorlatban használt baktériumtrágyák hatása, mivel az aminosavakkal együttesen kijuttatott baktériumok hasznosulása nincs kitéve a kijuttatás utáni időszakban bekövetkező tápanyaghiánynak és a nem megfelelő életkörülményeknek.

Az aminosavak az első pillanattól kezdve elkezdenek beépülni a növényekbe és a talajban található mikroorganizmusokba, és hozzálátnak feladataikhoz: meggyorsítják a növényben lejátszódó anyagcsere-folyamatot, javítják a termény minőségi mutatóit, növelik a szárazság-ellenálló képességét és csökkentik a stresszhatásokat. Kiemelendő a gyökértömeg megnagyobbodása, ami által megnő a növény tápanyag-felvevő képessége. Hosszútávon pedig megoldást nyújt a talajsavanyodás, szikesedés problémáira, fokozza a talajéletet, mindeközben a növényeknek jó minőségű tápanyagot biztosít. Az aminosavak egyszerre növelik a termést és revitalizálják a földeket. Hiszen a helyes növénytáplálás egyszerre épít a tápanyag utánpótlására és a talajélet fenntartására.

Fotó: Kovács László

 

Fontos, hogy egy hozamfokozó termék minél többféle aminosavat tartalmazzon. Az egyenletes ellátottság azért fontos, mert ha gyorsan kell fehérjét (enzimet) termelnie a növénynek, akkor a minimum-elv fog érvényesülni. Azaz, ha valamely aminosavból hiány van, és a növény nem tudja hirtelen pótolni, akkor leáll a folyamat, károsodik a növényzet. 2017-óta működő hazai drónos tápanyag-kijuttatási és növénykondicionáló rendszerrel rendelkező cég része egy olyan tápanyag készítmény, amelyben a 22 növényi aminosavból 18 megtalálható. A 18 féle komplex aminosav és a mikro- és makroelemek hatékonyságát hazai és külföldi tapasztalatok, kisérletek igazolják. Évente 1 000 000 hektár termőföldön alkalmazzák Európa-szerte.

Fotó: Kovács László

 

A drónos tápanyag-kijuttatás és növénykondicionáló kutatási munkákban részt vevő gazdálkodó partnerek (a kísérleti drónos tápanyag-kijuttatás előnyein kívül) jelentős terméstöbbletet értek el, kiegészülve a termésminőségre pl. gyümölcs és szőlő cukortartalomra, napraforgó olajtartalomra, gabonafélék fuzárium fertőzöttségére, szója fehérjetartalom jelentős növekedésére kifejtett pozitív hatásokkal.

Sokakban felvetődik a kérdés, hogy az aminosavak drágák, akkor milyen kultúrákban éri meg alkalmazni őket? Ez a felvetés már nem helytálló, mivel egy aminosavas kezelés költsége azonos árszintet képvisel egy lombtrágya kijuttatással, ugyan akkor hatása sokkal kedvezőbb. Ezek a készítmények nem korlátozzák a peszticidek kijuttatását, így beágyazhatóak a permetezési rendszerekbe, vagy önállóan, akár drónnal is kijuttathatóak, például magas vagy zárt kultúrákban.

Fotó: Kovács László

Ez a 18 féle aminosav baromfi tollból áll rendelkezésre. Gyártása hazai csirketoll forrásból is lehetséges, így gazdaságos alternatívát jelent e szerves melléktermék hasznosítására. Ráadásul a csirketoll jelenleg hulladékként kerül megsemmisítésre, elégetése a környezetre nézve káros, a baromfi ágazatot pedig jelentős többletkiadással sújtja.

Az aminosavak megoldást nyújtanak arra közelgő kihívásra, amit a 2030-as átállásra vonatkozó EU rendelet támaszt. A műtrágyáról szerves trágyára való átállás mindenképpen szükségszerű, de ez lehet egy lassabb, fokozatosabb folyamat is, és persze egy azonnali, radikális váltás is. Aminosavakkal mind a két verzió lehetséges, ahogyan ezt a hazai céggel dolgozó gazdák is tapasztalják.

Fotó: Kovács László

Az aminosavak alkalmazása már évi egy-kétszeri kijuttatás esetén is érvényesül, de a tápanyagigény folyamatos biztosításával érhetjük el a kellő hatást. Ennek érdekében két fő vezérfonal mentén tudjuk alkalmazni az aminosavakat: (1) talajtáplálás, mely vetés előtt, vagy évközben talajba juttatott (bedolgozás, beöntözés) formában valósulhat meg. Ebben az esetben több aminosav kijuttatására kerül sor, de ennek hatása hosszabb távon, akár éveken keresztül is érvényesül. (2) a közvetlen növénytáplálást – lombra juttatott készítményekkel – a gyors termésmennyiség és minőség növelés érdekében célszerű elvégezni a növény igényeit és tápanyag hasznosító képességét folyamatosan szem előtt tartva, átlendítve a növényeket a technológiai és környezeti stressz okozta nehéz időszakokon (pl: peszticid stressz, vízhiány, hő sokk). Mindkét esetben egészséges kompromisszumot alakíthatunk ki a műtrágyák és az aminosavak használata között, mivel a műtrágyahasználat csökkentésére mind piaci, biológiai és egyez célprogramokban szabályozási okokból is szükség van.

Forrás: Kovács László, stratégiai, és fejlesztési igazgató

Organic-Life Kft.; ISM Technology Kft.

Fotó: Kovács László

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám