Környezetgazdálkodás

A Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv a hazai nitrátrendeletben megfogalmazott környezetvédelmi előírásokat ismerteti, mely előírások számos támogatási rendszer alapkövetelményeihez is szorosan kapcsolódnak.

Az agrártámogatások igénybevételének alapvető feltétele bizonyos környezetvédelmi előírások betartása. Ezek a szabályok többek között a környezet, a talaj és a vizek védelmére vonatkoznak.

A nitrogén létfontosságú tápanyag, nagy koncentrációban azonban környezetünk állapotára negatívan hathat, például a talajvíz nitrátszennyezése, a felszíni vizeink eutrofizációja révén.

A túlzott dózisok alkalmazása azonban nemcsak a környezeti károkozás veszélye miatt kedvezőtlen, hanem gazdasági okokból is, hiszen a gazdálkodó számára többletkiadást jelent, ha a növények

tápanyagigényét meghaladó mennyiségben kijuttatott tápanyag veszendőbe megy.

A kézikönyv különösen hasznos azok számára, akik nitrátérzékennyé nyilvánított területen gazdálkodnak – illetve a támogatásaikért cserébe a nitrátrendelet előírásainak betartását is vállalták.

Kézikönyvünk a környezetvédelmi teendők vonatkozásában iránymutatást ad valamennyi mezőgazdasági tevékenységet folytatónak és a rendelet alapján adatszolgáltatásra kötelezetteknek is.

Bízunk abban, hogy a Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv segítségül szolgál a gazdálkodók számára, hogy a lehető legtöbb információ birtokában, sikeresen tudjanak megfelelni a gazdaságukra

vonatkozó követelményeknek. Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, forduljon bizalommal a NAK falugazdászaihoz, illetve a szaktanácsadókhoz.

 

NAK/ Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése