Környezetgazdálkodás

Cikkeinkben egyre jobban rávilágítunk arra, hogy talajaink védelme egyben a jövő egyik záloga is. Nem hiába fókuszálnak az új KAP célkitűzései is arra, hogy a társadalmi szereplők mellett a gazdálkodóknak is egyre inkább olyan agrotechnikákat, praktikákat célszerű alkalmazniuk, elsajátítaniuk, melyek által termőföldjeink talajállapotát megőrzik, javítják, illetve a már leromlott állapotot valamely módon fokozatosan regenerálják. Ezen irányt segítik egyes előírások, mint pl. takarónövények, talajkondicionálók alkalmazása, mikrobiológiai készítmények használata, erózió elleni védekezés szintvonalas műveléssel, füves sávokkal és még sorolhatnánk. A talajkímélő módok elterjesztését ösztönzi a 2023 KAP támogatási rendszere, úgymint no till, min till, a forgatás nélküli talajművelési módok alkalmazása természetesen módjával, kikísérletezve, hogy saját területünkön mi a legmegfelelőbb technológia, technológiai módszer. Mindezeken túl sokat hallhattunk a talajlazítók, grúberek használati előnyeiről is, most tekintsünk meg az ásógépek előnyeit is, melyek természetesen valamennyi talajkímélő módszerre igazak kisebb nagyobb eltérésekkel. Az ilyen talajkímélő technológiák célja közös, védjük meg a további romlástól talajainkat, csökkentsük költségeinket.

Ezen eszközök nem forgatják át a talajt, kímélve ezáltal a talaj szervesanyagtartalmát. Ennek könnyebb érthetőségéhez tekintse meg „Szántson, vagy váltson” kisfilmünket.

Mulcsot hagynak a talajon, mely által őrizzük a nedvességet, védjük talajaink szerkezetét, ezáltal növeljük a víz – és tápanyaggazdálkodási potenciálját, s táplálékot biztosítunk a talaj élővilágának. Szármaradványok, szerves trágya bekeverése a talaj felső 0-20 cm-as aerob rétegébe!

Ezen eszközök elvileg nem alakítanak ki talpat, így a vertikális talajművelés kritériumait is kielégítik, s javul a talaj vízháztartása, azaz a talaj mélyebb rétegeibe vezetve a vizet a csapadékhiányos periódusra is lesz még elérhető vízkészlet a növények gyökerei számára.

Menetszám csökkentést is elérünk ezen eszköz(ök) alkalmazásával, hiszen egy menetben végezhető el a talajlazítás, az alapművelés 25-30 cm mélységben, szármaradvány bekeverése 0-20 cm mélységben és a magágy készítés 6-8 cm mélységben. Mindezek által kevésbé roncsoljuk, tömörítjük talajainkat. Kisebb súlyú erőgépekkel üzemeltethető, mint a passzív talajművelő gépek! Kisebb taposás! Mindig nagyon fontos, hogy őrizzük a talaj szerkezetét, ne porosítsuk.

Fenti talajkímélő módszerek nemcsak a talajnak jók, hanem a kapcsolható műveletek által a fajlagos üzemanyag felhasználás hektáronként jóval kisebb, a kapcsolással az egy hektár terület műveléséhez szükséges időfelhasználás jelentősen kevesebb. Mindezáltal jelentős élőmunka és erőgép munkaóra megtakarítás érhető el.

https://magyarmezogazdasag.hu/2019/10/25/nem-forgat-hanem-kever

NAK/ Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése