Környezetgazdálkodás

Az ATK Talajtani Intézet, valamint a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal elkészítette „Talaj=Élet” című kisfilmet, melyben rámutat a talaj életünkben, az élelmezésbiztonságban betöltött szerepére.

Rámutat arra, hogy a világ termőtalajainak jelentős hányada leromlott állapotban van. Ennek egyik lényegi oka a talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése, az ebből következő szerkezetromlás, tömörödés és az erózió, illetve a savanyodás, a szikesedés vagy éppen a nem megfelelő műtrágya- és növényvédőszer használat.

A szerzők megállapításai szerint Magyarország területének mintegy felét művelik, ahol közel 20 millió ember számára elegendő élelmiszert lehetne termelni, azonban hazánk termőterületének kétharmadát valamilyen termékenységet csökkentő talajpusztulási folyamat veszélyezteti. Ahhoz, hogy ezen változtassunk szemléletváltásra és okszerű, tudásalapú, sőt talajközpontú fenntartható, klímatudatos mezőgazdaságra van szükség.

A filmben kutatók, gazdálkodók, piaci szereplők, a NAK és az Agrárminisztérium is kifejti véleményét, praktikus információkkal segítve az érdeklődőt akár a 2023-tól induló agro-ökológiai program adta lehetőségek megértésében, megvalósíthatóságának mikéntjében. A filmben megtapasztalhatjuk a szántón, az ültetvényekben, valamint a gyepeken alkalmazható jó gyakorlatokat, azok által elért eredményeket is.

A TALAJ=ÉLET című film a linkre kattintva megtekinthető.

NAK/ Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése