Környezetgazdálkodás

A VPAKG 2021 Támogatási kérelmet benyújtók számára a pályázati felhívásban foglaltak betartása elvárt. Ennek részét képezi, hogy bizonyos növényvédőszereket nem, vagy csak korlátozottan lehetséges használni. Ezen követelményeknek való megfelelés érdekében az Irányító Hatóság (IH) közleményében tette közzé a 2023-ban nem, vagy korlátozással használható növényvédőszerek/Hatóanyagok listáját. Azon hatóanyag használata, amelyik a táblázatban külön jelölés nélkül szerepelnek, tiltottak. A megjelölt hatóanyagok a jelölés szerinti korlátozással használhatóak, de minden esetben be kell tartani az adott hatóanyagot tartalmazó készítmény engedélyokiratában foglaltakat.

A tiltott, illetve korlátozással használható növényvédőszer hatóanyagok listáját az IH közlemény 1.a és az 1.b. táblázatok tartalmazzák. Az 1.c számú táblázat csak az 1.a számú táblázattal és a pályázati felhívás előírásaival együtt alkalmazható.

A mellékelt táblázatok a 2023. évben a gazdálkodás során nem alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, az azokat tartalmazó növényvédőszerek körét tartalmazzák.

Felhívjuk a figyelmét, hogy azon területek esetében, ahol agrár-környezetgazdálkodási kifizetéssel érintett területen a Feltételesség keretében ökológiai fókuszterületeket (ökológiai másodvetés, nitrogénmegkötő növények) számol el, úgy ott semmiféle növényvédőszert használni nem lehet!

A Közlemény az alábbi linken érhető el.

NAK/ Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése