Környezetgazdálkodás

A közelmúltban zajlott az éves Lójójélti Világkonferencia.

A lovak – mint mi mindannyian – a természetben fejlődtek ki, majd háziasítottuk és szükségleteink szerint tenyésztettük őket, és felhasználtuk a mai civilizációk, települések kialakításához és kultúrák felépítéséhez. De milyen hatással vannak a lovak a környezetre? Mikor hoznak hasznot a lovak a környezet számára, és mikor tesszük kockára általuk a környezet egyensúlyát? Lehet egy ló a természet barátja és ellensége is? Van-e kapcsolat az optimális jólét és az egészséges környezet között? Mi az ember szerepe abban, hogy a lovakkal való részvételünk a bolygó javát szolgálja?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztak az előadók.

Ruth Dancer (a White Griffin környezeti fenntarthatósági tanácsadó cég igazgatója, amely lovassportra és lóversenyre specializálódott) arról beszélt, hogyan tudják kezelni a lovassport környezeti hatásait. Először is megjegyezte, hogy a természetben a ló, mint legelő, emlős állat vesz részt, hasznos eleme az ökoszisztémának. Mi, lovasok a környezet barátai vagyunk, nem is lehet kérdés.

Ezt követően válaszokat is adott, bemutatta, hogy miben tér el a mai modern sportló környezethez való viszonya a szabadon vándorló egyedekétől. A lovassportok mellett szól, hogy ez az ágazat a sportok közül az, amely a legtöbb kapcsolódási pontot jelenti a természettel, leginkább képes azt óvni, hiszen a lovak jóléte a természet állapotával is összefügg, többször említi, hogy nincs megfelelő lójólét helyes területhasználat nélkül. A fű minősége fontos, a gyepek szénmegkötő képessége jelentős, a lovak által pedig a következő generációk is rávehetők arra, hogy az állattal való foglalatoskodáson keresztül a környezetüket érő hatásokra is érzékenyek legyenek. Nagyon fontos gondolata volt, hogy nincs lójólét anélkül, hogy törődnénk a környezettel, de ehhez nem aktivistának kell lenni, hanem meglátni, hogy milyen apró lépéseket tehetünk meg a saját rutinunk megváltoztatásával, anyagi helyzettől függetlenül.

A lovassport rengeteg energiát használ a versenylovak szállításakor, az egész működési forma nagyon vízigényes (a lovak itatásától a pályák locsolásáig), sok szálastakarmányt és alomanyagot igényelnek (ami földhasználatot, traktorok használatát jelenti), felhasznál sok területen műanyagot (báláktól kezdve az ápolófelszerelésekig). Érdemes megvizsgálni, hogy tudnak-e használni elektromos járműveket, vagy kötöttpályás szállítást. Tudják-e gyűjteni az esővizet, vagy kutakat fúrni, hogy ne ivóvizet használjanak? Lehet-e lebomló anyagokkal bálázni, ömlesztve szállítani a takarmányt? Tudnak-e újrahasznosított műanyagból készült felszereléseket vagy ruházatot venni, egyáltalán szükség van-e azokra az új eszközökre? Megizsgálhatják továbbá, mint földtulajdonos, hogy a terület egy részének művelésével fel tudnak-e hagyni a beporzók védelmének érdekében, tudnak-e fákat telepíteni az utak és karámok mellé, vagy csak egyszerűen lekapcsolták-e a villanyt, amikor nincs szükség világításra.

Az előadó szerint az emberek tudják mit kell tenni, és sokat tehetnek a saját szintjükön, ha nem másra mutogatnak, hanem cselekszenek rövid, közép- és hosszútávon is. Ezeket az erőfeszítéseket mérni kell, majd kommunikálni, és láthatóvá tenni a nagyközönség számára.

 Gondolatai onnan származnak, hogy 2022-ben részt vett egy jelentés elkészítésében, melyet a Horse Sport Ireland a Brit Lovas Szövetséggel közösen rendelt meg, hogy megvizsgálja a lovassport környezeti lábnyomát, és azonosítsa a meglévő legjobb gyakorlatokat és lehetőségeket.

A jelentés négy olyan vállalkozás esettörténetét tartalmazza, amelyek működésük során bevált gyakorlatokat alkalmaztak:

 A Thurles mellett 28 hektáron elhelyezkedő Tipperary Lovasközpont esővizet használ a lovak mosására, és trágyát küld egy helyi gombatermesztőnek. Az alomanyagot ömlesztve szállítják, hogy megelőzzék a műanyaghulladék keletkezését, valamint LED-es világítást és ablakokat szereltek fel a fedett lovardába az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

 A Festina Lente , egy non-profit lovasközpont, amely 36 lóról gondoskodik Bray-ben, Co Wicklow-ban, és támogatja az embereket abban, hogy a lovak, a kertészet és a közösség természeti világában a legjobbat érjék el. Követi az equiculture elveit, a lovakat az ökoszisztéma részeként kezeli, és lehetővé teszi az emberek számára, hogy értékeljék a természet szépségét. A helyszínen energiát és vizet takarítanak meg. A közösségi juttatások és a terápiás lovaglóleckék fenntartható módon kerülnek lebonyolításra, ami minimálisra csökkenti az erőforrások pazarlását.

 A Connolly's Red Mills , az állati takarmányok globális szállítója, 12 000 négyzetméteres vizes élőhelyet hozott létre fő gyártóhelye, a Co Kilkenny állambeli Goresbridge mellett. Ez természetes szűrőként működik a folyóba kerülő szennyvíz számára, és változatos élőhelyet teremt a madarak és a gerinctelenek számára. A jelentés szerint ez egy olyan ötödik generációs családi vállalkozás, amely bizonyítja, hogy képes virágzó kereskedelmi egység lenni, miközben erősen elkötelezett a környezet iránt. Négy telephelye közül kettőben kiépítették a napenergia-rendszereket és az elektromos járművek töltőpontjait. A 2022. évi kiterjedt adatgyűjtést követően a vállalat azonosította az üzem és az egyes termékek szénlábnyomát a gyártástól a szállításig. Ezek az adatok lesznek az alapjai a következő évtizedben végrehajtandó ambiciózus kibocsátáscsökkentési terveiknek.

 A tanulmány azt is felvázolja, hogy a fethardi Coolmore Stud (Co Tipperary) hogyan kezeli a földjét a legmagasabb talajerőforrás-megőrzési szabványoknak megfelelően. Az olyan egyszerű intézkedések, mint a sövények védelme a fészkelési időszakban, lehetővé teszik a vadvirágok növekedését, így támogatva a beporzókat. Emellett kiterjedt erdőkkel és virágzó vörös mókus-közösséggel rendelkező területet hozott létre. Egy közeli óvodában tanítják a gyerekeket a gazdaságban szükséges fák és növények nevelésére, amit ott helyben termelnek meg, ezen kívül biztosítják a trágya visszaterítését a földekre.

A hosszan tárolt szalmát -amit a telivérek almolására már nem használhatnak fel- a szarvasmarháknál hasznosítják, októberben pedig levegőztetéssel, fűboronálással és szerves trágya kijuttatásával gazdagítják a talajt.

NAK/Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám