Koronavírus

Annak ellenére, hogy a koronavírus a jelenlegi ismeretek alapján nem jelent közvetlen veszélyt az élelmiszerekre és azokkal nem terjed, ez nem jelenti azt, hogy a kialakult helyzet ne lenne hatással az élelmiszer-feldolgozókra és az élelmiszerbiztonsági szakemberek tevékenységére.


Annak érdekében, hogy felmérjék a koronavírus kitörése és annak enyhítése érdekében tett erőfeszítések hatását, a Food Safety magazin felmérést végzett az élelmiszer-előállítók körében. A március 18-án végzett felmérés során 330 élelmiszer-előállítótól gyűjtöttek válaszokat, a világ minden tájáról.

A részvevő vállalatok 89 %-ának működésére hatást gyakorolt a vírus, minden második vállalat drámai hatásról számolt be. Az utazások tilalmának bevezetése általánosnak tekinthető, a válaszadók háromnegyede korlátozza ezt valamilyen formában. Mindemellett az üzembe érkező látogatásokat is megtiltották, illetve a személyes találkozókat is minimalizálták. Jelentős nehézséget okoz (18 %) az előállítók számára az alkalmazottak munkába járása, akár ütemezési szempontból (pl. iskola bezárása miatt otthon maradó gyerekek felügyeletének megoldása), akár a munkahelyen a kollégákkal történő érintkezés aggodalma miatt. Számos esetben említésre került a logisztika (7 %), az alapanyagok beszerzésének nehézségei (15 %) – főként azok, amelyek Kínából és más vírus sújtotta országok felől érkeznek. Jelentős gondot okoz a tisztító- és fertőtlenítőszerek beszerzése, amely hosszú távon akár veszélyeztetheti a biztonságos élelmiszer-előállítást.

A megkérdezettek 39 %-a nem, míg 61 %-uk megváltoztatta volumenét: 37 % csökkentette, 24 % pedig megnövelte azt.  A változást főként a megrendelések kedvező vagy kedvezőtlen változása generálta. A csökkenést főként azok a vállalatok érzékelik, akik vendéglátó egységek, közétkeztetés számára szállítanak be. Megnyugtató, hogy a részvevők döntő többsége (82 %) számára nem okoz gondot az élelmiszerbiztonsági protokolljuk megvalósítása, vonatkozó kollégáik hiánya ezt nem hátráltatja (84 %).

A járvány hossza időben nem megjósolható, így kérdéses, hogy a vállalkozások mit gondolnak, meddig tudják tevékenységüket fenntartani. Kedvező, hogy – a jelenlegi körülmények között − a válaszadók fele 6 hónapig vagy annál tovább is képes aktivitását fenntartani, ugyanakkor 13 %-uk alig egy hónapot tud nyugodt szívvel garantálni. Azonban a legtöbb vállalat képlékenynek, és napról napra változónak látja a jelenlegi helyzetet, amelyhez igyekeznek folyamatosan alkalmazkodni.


Dr. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám