Litvániában az alapvető élelmiszerek terén megfelelő az önellátási szint, élelmiszerhiányra nem kell számítani. Ha a jelenlegi helyzet több mint 6 hónapig folytatódik, akkor potenciális munkaerőhiány léphet fel, bizonyos ágazatokban.
Ma a legfontosabb kérdés annak biztosítása, hogy a potenciálisan fertőzött emberek ne jussanak be a gazdaságokba, üzemekbe. Minden gazdaságnak gondoskodnia kell a saját biztonságáról: a személyzet oktatása, az érintkezés kerülése és a megfelelő védőfelszerelés használata mellett. A kialakult helyzetre való tekintettel a mezőgazdasági termelők távoktatásának kiszélesítését tervezik az információátadás folyamatosságának biztosítására.
Az olyan kitett ágazatok esetén, mint a mezőgazdaság fontos megemlíteni, hogy biztosítani kell az árstabilitást. A Litván Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériuma figyelemmel kíséri a tej, a hús stb. beszerzési árait, tendenciáit, és konzultációt folytat az Igazságügyi Minisztériummal – amennyiben szükséges – az árak rögzítéséről. A gazdasági stabilitás érdekében sürgősségi kölcsönöket biztosítanak, az adók egyeztetett ütemterv szerinti halaszthatása mellett, valamint a felmerült veszteségek részleges kompenzálását kívánják biztosítani a termelőknek.
Ha a jelenlegi helyzet több mint 6 hónapig folytatódik, akkor potenciális munkaerőhiány léphet fel, bizonyos ágazatokban (például virágkertészetek) és jelentős túlkínálat alakulhat ki, amit súlyosbít a drasztikus fogyasztói és felvásárlói kereslet visszaesés is. Ebben az esetben kompenzációs rendszer vagy más támogatási intézkedések bevezetését szorgalmazza a litván agrárkamara.
Litvániában az alapvető élelmiszerek terén megfelelő az önellátási szint, élelmiszerhiányra nem kell számítani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy alapvetően a nagyvárosok boltjainak folyamatos feltöltésében akad időnként fennakadás a megnövekedett logisztikai terhelés miatt, de a beszállítók folyamatosan képesek utánpótolni a hiányzó termékeket. Az élelmiszeripari termékek értékesítésére és az élelmiszerek mozgására vonatkozó korlátozások nincsenek érvényben.
A Litván Tejtermelő Szövetség megerősítette, hogy a tejtermelők jelenleg is a szokásos módon dolgoznak, és Litvániában a korlátozások első napjaiban nem voltak problémák sem a termelésben, sem a kiszállításban. A Litván Zöldségtermelők Egyesületének igazgatója megerősítette, hogy a készletek elegendőek. Ugyanakkor a termelőket számos ügy aggodalommal tölti el. Mivel munkaerő igényes ágazatról van szó, a tavaszi munkák megkezdésével több munkásra lenne szükség az alapvetően munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban, de jelenleg még nehezebb lesz munkásokat vonzani a termelésbe.
Az grárkamara és a Litván Sertéstenyésztők Szövetsége közlése alapján a termelés a szokásos módon zajlik, de az ágazatot már így is nehéz helyzetbe hozta az elmúlt években megjelent sertéspestis (ASF), amelynek következményeként mintegy megfeleződött az állomány; hogy mit jelent szaporodó fertőzés körülményei között dolgozni, azt a sertéstenyésztők ismerik talán a legjobban, mivel hozzászoktak a bevezetett biztonsági rendszerekhez és a fertőtlenítési intézkedésekhez. Az ASF leckéje bizonyította a vírus megállítása nagymértékben függ az intézkedések megfelelő szinkronitásától.
A feldolgozói oldal részéről a Litván Húsfeldolgozók Szövetsége ugyanakkor kiemeli, hogy az ő részükről az államhatárok lezárása és az alacsony sertéslétszám miatt alapanyag hiánnyal kell számolniuk, mivel Litvánia nem termel elegendő sertéshúst (az ASFV miatt); így a húsfeldolgozó társaságok eddig is más piacokról kellett importáljanak. Ugyancsak aggodalmak vannak annak kapcsán, hogy az általuk megszerzett piaci réseket elveszítik, és nem lesznek képesek azokat újra visszaszerezni.
NAK/ Dr. Laczkó András