Koronavírus

A Brit Táplálkozási Alapítvány (British Nutrition Foundation) felmérése a koronavírus hatását és a fogyasztók életvitelében bekövetkezett változásokat vizsgálta.


A koronavírus hatására a fogyasztók táplálkozási szokása alaposan megváltozott. Az immunerősítést szolgáló egészségre kedvező hatást gyakorló élelmiszerek fogyasztása számos háztartásban előtérbe került. A brit fogyasztók (2067 fő) körében végzett felmérés alapján az egészségtelen étrend fő mozgatórugója az unalom (63%), a motiváltság hiánya (48%) valamint a stressz, a szorongás és a fáradtság (45%). A válaszadók fele nem tapasztalt változást táplálkozási szokásukban, míg 27% javulást, 22%-uk pedig minőség romlásról számolt be. A megkérdezettek 30%-a úgy gondolja, hogy az egészséges táplálkozást hátráltatja az üzletek látogatási gyakoriságának csökkenése.

A vírushelyzet egyik kedvező hatása, hogy megemelkedett a konyhában serénykedő fogyasztók száma. A brit lakosok 17%-a kifejezetten élvezte, hogy több időt tölthet a konyhában, míg 23%-uk új recepteket is kipróbált. Tízből három fogyasztó alaposabban megtervezte vásárlását és így kevesebb élelmiszert pazarolt.

Noha a vírus terjedésének visszaszorításának érdekében hozott intézkedések megnehezítették az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás kivitelezését, kedvező tapasztalat, hogy a válaszadók egynegyede rendszeresen sétált, illetve ennél is többen kezdtek el futni vagy kerékpározni. Mindemellett a korlátozások megszűnése után 47%-uk szeretne továbbra is aktív maradni, 43%-uk tervezi a fogyást, illetve 29%-uk szeretne egészségesebben táplálkozni.

A vírushelyzet hatására számos fogyasztó változtatott életvitelén kedvező irányban, amelyet a helyzet enyhülése során is terveznek fenntartani. A fogyasztói törekvéseket az élelmiszeriparnak követnie kell és fel kell készülnie a változó igények kielégítésére.


Dr. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ