Közös Agrárpolitika

A Magyar Államkincstár (Kincstár) egyeztetésre felszólító végzést küld február végétől, azoknak a gazdálkodóknak, akiknél fennáll a lehetősége, hogy a kiegészítő jövedelemtámogatás (CRISS) és a Fiatal mezőgazdasági termelők támogatás igénylése érdekében a 2023. évi egységes kérelmükben mesterségesen teremtették meg a körülményeket a támogatási összegek eléréséhez. A Kincstár részéről a mesterséges körülmények megteremtésének vizsgálatáról szóló végzések kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kerülnek kiküldésre. Ez azt jelenti, hogy – a saját ügyfélkapus benyújtástól eltekintve – a gazdák képviselői (meghatalmazottak, elsődleges képviselő, kamarai meghatalmazottak) kapják meg a végzéseket.

Kik kapnak értesítést?

Csak azok az ügyfelek kapnak értesítést, akiknél fennáll a lehetőség, hogy a mezőgazdasági termelő, illetve közeli hozzátartozó használatában lévő földterületet az elérhető legmagasabb támogatási összeg igénybevétele céljából feldarabolták és 2023. évi egységes kérelmüket ez alapján nyújtották be.

Milyen igazolás fogadható el?

A mesterséges körülmények megteremtése ellenbizonyítására szolgáló nyilatkozat mellé csatolandó dokumentum lehet például egy orvosi igazolás, gazdasági okokat alátámasztó irat (számla, jövedelemigazolás), élethelyzetet érintő változás igazolása (válási papírok), illetve minden olyan egyéb dokumentum, szerződés, igazolás, ami alátámasztja a gazdaság termőterületei felosztásának szükségességét.

Meddig lehet a nyilatkozatot megtenni?

Az érintett ügyfeleknek a felszólító végzés alapján 15 napon belül nyilatkozatot kell tenniük, valamint csatolniuk kell a nyilatkozatban szereplő körülményeket alátámasztó dokumentumokat a területigény változásának valós okairól.  Ez a nyilatkozat a Kincstár elektronikus kérelemkitöltő felületen tehető meg, a "Támogatáshoz kapcsolódó elektronikus iratok beküldése menüpontban az Új beadvány készítése pontban a végzés iratazonosító számára hivatkozva az EK MFT alponton " lehet benyújtani.

 

Kérdés esetén érdeklődjön falugazdászánál, amennyiben korábban nem vette igénybe a falugazdász hálózat szolgáltatásait, akkor is keresse bizalommal a területileg illetékes NAK irodát, falugazdászt.

 

NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám