Mezőgazdasági termelés

A cikksorozat nyolcadik részében költségkímélő módon kivitelezhető, a gyakorlatban egyszerűen alkalmazható praktikákat kívánunk bemutatni.


A SheepNet praktikák címmel elindított cikksorozatunkkal a SheepNet (Sharing Expertise and Experience towards sheep Productivity through NETworking) nemzetközi projekt által összegyűjtött, a juhok termelékenységének növelésére és a bárány mortalitás csökkentésére irányuló jó gyakorlatokat, tippeket és praktikákat kívánunk bemutatni.


A büdössántaság kezelése


A sántaság számos juhászatban jelent problémát. Az alábbi, könnyen kivitelezhető, olcsó praktikával fokozható a sántaság elleni kezelés hatékonyságát.

Helyezzen a juh kezelést igénylő végtagjára egy műanyag, csőszerű zacskót.

Töltsön 30 ml sántaság kezelésére használt oldatot a zacskóba.


Rögzítse a felhelyezett kezelő oldatos zacskót a juh lábszárához, majd hagyja 24-36 óráig hatni a kezelőoldatot.

A módszer lehetőséget biztosít arra, hogy a kezelőoldat a fertőzött területtel közvetlen érintkezésben maradjon. Egy, maximum egy és fél nap elteltével távolítsa el a felhelyezett zacskót. (Forrás és kép: SheepNet-Tip&Trick, Alan Bohan and Tim Keady, Írország 2018., Grassland Science, Animal & Grassland Research & Innovation Centre, Teagasc)


Házikészítésű bárányjelölő munkaasztal


Egy háztartási alumínium létra átalakításával praktikus bárányjelölő munkaasztalt készíthetünk.

Szereljünk a létra lábaira kerekeket, így az könnyen mobilizálhatóvá válik és egyszerűen betolható az istállóba, továbbá a jelölést végző személy megfelelő magasságban tud dolgozni. A létra legfelső fokán egy festőállvány segítségével alakíthatjuk ki a jelölési adatok nyilvántartására szolgáló bárányjelölő-könyv tartó részét, melyen a könyvet egy fogóval rögzíthetjük. Az ez alatti létrafokon helyezhetőek el a füljelzők és a behelyezéshez szükséges eszközök, kellékek, valamint az ápolási anyagok.

A középső lépcsőfokon kialakított, a létrához rögzített kis fakalodába helyezhetjük be a jelölendő állatot, a bárányt a kaloda oldalsó falánál fogva gumipókkal rögzíthetjük, valamint biztosíthatjuk mozgásának korlátozását.

A könnyen kialakítható bárányjelölő munkaasztal előnye, hogy minden, a jelöléshez szükséges eszköz és ápolási kellék, továbbá a bárányjelölő-könyv kéznél van, továbbá, hogy a kalodába behelyezett, mozgásukban korlátozott bárányok feje mindig ugyanabba az irányba mutat, ezzel kiküszöbölhető a jelölés során a hibázás. (Forrás és kép: SheepNet-Tip&Trick, Franciaország 2018., Insitute de L’Elevage, Idele)


Ideiglenes bárányjelölő gallér


A befőttes üvegek légmentes lezárására szolgáló, 85-90 mm átmérőjű gumitömítő gyűrűk kiválóan alkalmasak a bárányok ideiglenes jelölésére. Ez az olcsó praktika különösen hasznos azon, állandó jelöléssel még nem rendelkező bárányok esetében, amelyek különleges gondoskodást (pl. elárvult, mesterséges felnevelést igénylő bárányok vagy gyenge bárányok, amelyeket be kell helyezni a melegítőboxba, ezért eltávolítjuk az anyjuktól) vagy orvosi kezelést igényelnek.

A gumitömítő gyűrű a bárány nyakára könnyen felhelyezhető és onnan ‒ amennyiben az állat már nem igényel különleges gondoskodás ‒ egyszerűen eltávolítható, továbbá arra minden hasznos információ (születési idő, súly, anyja azonosítója stb.) alkoholos filccel feljegyezhető. Orvosi kezelést igénylő bárányok esetében a gumigyűrűre feljegyezhető továbbá az alkalmazott gyógykészítmény neve, az adagolására és a kezelési rendre vonatkozó bármilyen információ.

Az ideiglenes jelölésre használt gumi jelölőgallér további előnye, hogy olcsó és könnyen beszerezhető, fertőtleníthető és újrahasznosítható. A gallér alkalmazásáról készült videót itt tekintheti meg. (Forrás, képek és videó: SheepNet-Tip&Trick, Franciaország 2018., Insitute de L’Elevage, Idele)


Báránymérlegelés kötéllel


Ezzel az egyszerű praktikával könnyen és gyorsan nagyszámú bárány mérlegelése végezhető el. Vegyen egy vastag, nagyobb teherbírású kötelet, melynek két végét kösse össze. Az így kapott kötélből formáljon kör alakot és azt helyezze a bárány nyakának felső részére, majd vezesse át azt az állat mellkasi részén, a mellső lábak között. Ezt követően a bárány jobb és bal oldala mentén vezesse fel a kötelet az állat hátrésze felé és fogja össze annak két szárát a hát fölött. Ezután a kötélnél fogva a digitális mérleg kampójára akasztva mérlegelhetjük az állatot. Ezzel a módszerrel óránként 100 állat mérlegelését végezhetjük el. A mérlegelő kötél használatáról készült videót itt tekintheti meg. (Forrás és videó: SheepNet-Tip&Trick, Törökország 2018., TOGEN Danışmanlık Tarım Hayvancılık, (TOGEN R&D), Turkey)


Vztáróló tartály fém keretéből fogadtató ketrec


Az 1000 literes műanyag víztároló tartály fém keretének felhasználásával/újrahasznosításával kiváló fogadtató ketrec készíthető a bárányok és az anyák számára. A kialakításról készült videót itt tekintheti meg. (Forrás és videó: SheepNet-Tip&Trick, Olaszország 2018., Department for Research on Livestock Production of Agris Sardinia, Italy)

Kérjük, kísérje figyelemmel cikksorozatunk későbbi, a SheepNet praktikákhoz kapcsolódó részeit is, melyekben további hasznos információkat kívánunk megosztani a projekt által összegyűjtött legjobb gyakorlatokról és tippekről. Javasoljuk továbbá, hogy olvassa el a cikksorozat korábbi részeit, valamint a SheepNet projekttel kapcsolatos korábban megjelentetett cikkeket is, melyek itt érhetőek el.

(NAK/Borovka Zsuzsa)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám