Mezőgazdasági termelés

A VP irányító hatósága 2019 második felében megküldte a programmódosítási javaslatát véleményezés céljából a szakmai szervezetek, valamint a monitoringbizottsági tagok részére. Az alábbiakban bemutatjuk a várható változtatások főbb részeit.


A „Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című pályázatban kollektív beruházás esetén 10%-ról 20%-ra nő a többlet támogatási intenzitás.

Az Erdősítés támogatása című felhívásban új kiválasztási kritérium jelenik meg: az alacsony értékű élelmiszer- és takarmánytermő területek bevonása. Az alábbiak szerint módosulnak a fenntartási (ápolási) költségek:

•Tölgy-Bükk és Egyéb keménylomb célállomány típus csoportok (11 évre): 3168 -> 3367 euró/ha

•Egyéb lágylomb célállomány típus csoport (7->8 évre): 2156->2549 euró/ha

•Akác célállomány típus csoport (4->5 évre): 1254->2270 euró/ha

•Nemesnyár célállomány típus csoport (4->5 évre): 1144 ->2063/ha
–A kieső tényleges jövedelem pótlása (a KAP I. forrásból fizetett támogatási érték beszámításával): 174 ->432 euró/ha/év célállomány típusonként:

•Tölgy-Bükk és Egyéb keménylomb célállomány típus csoportok 12 év

•Egyéb lágylomb célállomány típus csoport 8->9 év

•Akác célállomány típus csoport 5->6 év
•Nemesnyár célállomány típus csoport 5->6 év

Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása című VP5-8.2.1-16 kódszámú pályázatban új célterületként jelenik meg a rövid vágásfordulójú, fás szárú energetikai célú ültetvények agrárerdészeti rendszerben való alkalmazása. Megjegyzendő, hogy legalább 0,3 ha mezőgazdasági hasznosítású területen alakíthatóak ki az ültetvények.

•Rövid vágásfordulójú, fás szárú energetikai célú agrárerdészeti rendszer esetében kötelező a köztes művelés szántóföldi növénytermesztéssel, gyepgazdálkodással, állattenyésztéssel vagy ezek kombinációjával kialakítani.

•A létesítést követően az energetikai célú ültetvény első betakarítása legkorábban a második teljes vegetációs periódust követően lehetséges, de legalább 3 évente kötelező az ültetvények letermelése.

A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás módosítását tervezik, így a juh- és kecsketartók is támogathatóvá válnak.

Új műveletként jelenik meg az Öntözési közösségek együttműködése. Az öntözési közösségek támogatásának alapvető célja, hogy olyan területileg elkülönülő egységek („közösségek”) jöjjenek létre, amelyekben és amelyekkel hatékonyan megszervezhetők a mezőgazdasági öntözés feltételei. Az együttműködő közösség megalapozza, előkészíti a víztakarékos öntözési technológiák elterjesztését, a víztakarékos öntözési infrastruktúra létrehozását vagy fejlesztését.
–Öntözési közösség: az illetékes szerv által öntözési közösségként elismert a) legalább kettő mezőgazdasági termelő részvételével létrehozott jogi személy, b) termelői csoport.
–Projektterv: a tervezett projektet és annak megvalósulását befolyásoló összes tényezőt komplex módon bemutató dokumentum.
–A kiválasztás a projektterv minősége alapján történik.
–Támogatás: max. 250 ezer EUR/csoport (90% támogatás intenzitás)

A szakmai szervezetek visszajelzései alapján az erdészeti ágazatban fellépő munkaerőhiány miatt nagy az igény az erdészeti gépekre, ezért a 8.6.1 alintézkedés forrását megnövelik.

Az Agrárminisztérium folyamatosan egyeztet az Európai Bizottsággal emiatt a jövőben várhatóak még apróbb változtatások.

 

A beruházási pályázatok megvalósításával kapcsolatos kérdéseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címre lehet továbbítani.


(Németh Bálint/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése