Mezőgazdasági termelés

A legfontosabb szamócatermelő országok – Francia-, Olasz-, Spanyolország és Portugália – fogtak össze a termőterületeik stabilizálása érdekében. 2020. február 19-én ülésezett a franciaországi Agenban az országok termelőinek és exportőreinek szövetségi képviselőiből álló csoport.


A társaság előrejelzése szerint Huelvában (Spanyolország) a szamóca termőterülete a tavalyi 6095 hektártól a jelenlegi 6217 hektárra növekszik, ami 2 %-os növekedést jelent. Az olasz képviselők beszámolója szerint náluk egy 4 %-os területcsökkenés tapasztalható, amely 2020-ban 3646 hektár összterületet jelent. Franciaországban változatlan területtel, 3300 hektárral kezdték az évet, de itt jelentősen nőtt az üvegházas, fűtött gazdaságok területe – kb. 60 %, összesen 1900 ha –, mely lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag egész évben biztosítani tudják a piac számára a francia „epret”. Portugália képviselője nem volt jelen. A területi adategyeztetés mellett megállapították, hogy a termelési-technológiai egyeztetések ellenére még mindig jelentősen eltérő hozamokat produkálnak.

A három delegáció megállapodott abban, hogy elmélyítik a növényegészségügyi közös munkát is, különösen a kártevők elleni küzdelemhez szükséges termékek rendelkezésére állásának garantálására vonatkozó közös álláspont elfogadása során, melyet majd a portugál véleménnyel is kiegészítenek.

A szakemberek szerint az utóbbi években általánosan javultak a termesztett fajták, emellett terjedő tendencia a szigorú címkézési szabályokra való egyre komolyabb odafigyelés, különös figyelmet fordítva a termékek származására. Problémaként felvetődött, hogy – a terjedő technológiai újítások ellenére is - egyre nagyobb aggodalmat jelent a termelők számára a növények munkaerőigénye, hiszen, főleg a betakarítási időszakban, továbbra is nagy a szamócaszedés kézimunka-szükséglete.


Horváth Vivien/NAK - Forrás: fepex.es

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése