Mezőgazdasági termelés

Az élelmiszerek világpiaci árai 2021. márciusban egymást követő 10. hónapban emelkedtek és 2014. júniusa óta a legmagasabb szintet érték el. 

A FAO élelmiszerár-indexe a múlt hónapban 118,5 pontot ért el, ami 2,4 ponttal több a februári (116,1 pont) indexnél. Az emelkedést a növényi olajok, a húsfélék és a tejtermékek drágulása eredményezte, bár a gabonafélék és a cukor ára csökkent. 

FAO gabonaár-indexe márciusban 123,6 pontot ért el. Ez a februári értékhez képest 1,7 százalékos csökkenést jelent, ami véget vet nyolc hónapon át tartó emelkedő tendenciának. Bár még így is 26,5 százalékkal magasabb, mint 2020 azonos időszakában. A főbb gabonafélék közül a búza exportára csökkent a leginkább, 2,4 százalékkal februárhoz képest. A búzaárak csökkenése többnyire a jó ellátást és a kedvező termelési kilátásokat tükrözi. 

FAO növényi olajár-indexe 8,0 százalékkal emelkedett és ezzel elérte a legmagasabb szintet 2011 júniusa ótaAz index emelkedését a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj drágulása eredményezte. 

FAO tejár-indexe 10. hónapja emelkednek, februárhoz képest további 3,9 százalékos növekedést értek el. A FAO szerint az ágazat egyik mozgatórugója a tejpor volt, amelyet a rövid távú ellátásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt az ázsiai, különösen a kínai behozatal növekedése fokozott. Emellett növekedés mutatkozott a nemzetközi vajárak tekintetében is, míg a sajtárak már 3. hónapja csökkennek. 

FAO húsár-indexe 2,3 százalékot emelkedett, de az összes többi mutatóval ellentétben éves szinten továbbra is enyhén csökkent. A FAO szerint nőttek a baromfi- és sertéshús-jegyzések, amit az ázsiai országok, elsősorban Kína gyors behozatala támaszt alá. 

FAO cukorár-indexe az eddigi meredek emelkedést követően márciusban 4,0 százalékkal mérséklődött, de még így is 30 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A márciusi visszaesést az Indiából érkező nagy export kilátásai idézték elő. 

 

Gabona világpiaci kilátások 

A FAO a 2020-as gabonaszezonra vonatkozó előrejelzését 2,765 milliárd tonnára emelte a korábbi 2,761 milliárdos becsléshez képest, ami 2,0 százalékkal haladja meg az előző évi eredményt. 

A FAO arra számít, hogy a globális gabonatermelés 2021-ben harmadik egymást követő évben fog növekedni. Az őszi búza termésének betakarítása az északi félteke egyes országaiban már megkezdődött és a jelenlegi termésviszonyok a korábbi várakozásokhoz képest kissé jobb kilátásokra utalnak, ami az előzetes 2021-es búzatermelés előrejelzését 785 millió tonnára emeli. 

Átlagon felüli kibocsátásra számítanak a kukorica esetében is, Brazíliának rekordtermelésre, Dél-Afrikára pedig többéves csúcsra számítanak. 

Az előző jelentéshez képest a 2020/21-es gazdasági szezonban a gabona globális felhasználása 11 millió tonnával nőtt, jelenleg 2,777 milliárd tonnát tesz ki. Ez 2,4 százalékkal haladja meg a 2019/20-as szintet. 

 

További részletek: http://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/ 

 

(NAK/Polczer Katalin) 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése