Mezőgazdasági termelés

Számos európai országban nagyobb a spárga iránti kereslet, mint a kínálat, ami főként az áprilisi hideg időjárásnak köszönhető, mert lelassította a termelést. A kereslet azonban jól alakul, mivel egyre több országban engedélyezik az éttermek újbóli megnyitását. Az Egyesült Államokban is jó a spárga iránti kereslet, de az árak történelmi mélyponton állnak. Úgy tűnik azonban, hogy a készletek csökkenése miatt az árak ismét emelkednek. 

Hollandia: A spárgapiacon nincs többlet. Súlyos hiány van zöld spárgából. 

A holland spárgaszezonban a kereslet általában nagyobb volt, mint a kínálat. "Nem sok termelőt hallani emiatt panaszkodni. Nem volt még semmilyen kínálati csúcsunk. Ugyanakkor a kereslet továbbra is jó szinten van. A kiskereskedelmi kereslet eddig a szezonban jó volt, és a korlátozások enyhülésével a héten a vendéglátóipar kereslete is eléggé megnőtt. Senkinek sincs készlete, így ha minden étterem csak egy láda spárgát rendelne, máris nagy lenne a forgalom. Általában jó mennyiséget tudunk szállítani, és a kiskereskedelemmel közösen is tudunk akciókat indítani, de nincsenek feleslegek, ami persze kedvező az értékesítés szempontjából" - mondja egy termelő. 

"Az egész szezonban komoly hiányt tapasztaltunk a piacon a zöld spárgából, de ez a spanyolországi és az európai időjárási viszonyoknak is köszönhető. A kínálat legkorábban a jövő hét közepére fog valamelyest bővülni" - mondja a termelő. "A tengerentúli export még nem éri el a 2019-es szintet, de úgy tűnik, jó úton haladunk. Az európai export jól halad. A szabadföldi kínálat korlátozott a hideg időjárás miatt, ami nagyon keresetté teszi a spárgát". 

Belgium: A termelés lassan indul 

Belgiumban a szabadföldi spárgaszezon a szokásosnál 2,5-3 héttel később kezdődött. Az április az elmúlt évek egyik leghidegebb hónapja volt, ezért a termelés csak lassan indul be. A kereslet jó szinten van, annak ellenére, hogy a vendéglátóipar még mindig zárva van. Ezen a hétvégén a belga vendéglátóipar is újra megnyitja kapuit. Ez tovább élénkítheti a spárga iránti keresletet. Az ömlesztett spárga árverési ára a múlt héten kissé emelkedett, míg a csomagolt spárga ára csökkent.  

Németország: Nehéz szezonkezdet 

A német spárgaszezon kezdete rendkívül nehéz volt. A hideghullám és az éjszakai fagy miatt a mennyiségek jelentősen csökkentek, különösen a keletnémet termőterületeken. "Csak a jövő héten kezdjük el betakarítani az első, fűtetlen termesztésből származó spárgát" - mondta egy termelő. 

A tavalyi évvel ellentétben úgy tűnik, hogy a német fogyasztóknak is kisebb az étvágyuk a regionális spárga iránt. Kisebb mennyiséget adnak el, ami állítólag a vásárlóerő csökkenésével függ össze. A kiskereskedelmi láncok viszonylag alacsony árakkal próbálják fenntartani a fogyasztást. Ugyanakkor a dél-német termesztési régiók (Bruchsal és München) viszonylag nagy kínálata nyomást gyakorol a piacra.  

Anglia: A spárgaszezon lassan kezdődik 

Az angliai spárgatermesztők kisebb mennyiségben már megkezdték a betakarítást. Az alagutas állományok betakarítása folyamatban van, és egy colchesteri termelő szerint a szabadföldi termesztésből is érkezik már nagyon kis mennyiség. A szezon a hideg éjszakák miatt lassan indult be. A múlt héten minden reggel fagypont alatti hőmérsékletet mértek, de erre a hétre már nem jósolnak több fagyot. Emellett rendkívül száraz is volt az időjárás. 

Január és február nagyon csapadékos volt, de azóta nagyon kevés eső esett, és a termelőknek öntözniük kellett az ültetvényeket. A meleg napok nagyon jól jönnének, hogy elősegítsék a spárga növekedését, de jó mennyiségek vannak kilátásban. A spárga iránti kereslet jelenleg nagyon magas. A spárgaszezon június közepéig tart. A vendéglátóipar május 17-én nyit teljesen, és addigra nagyobb kínálatnak kell lennie, hogy kielégítse a további keresletet. 

Olaszország: Hiány az olasz piacon 

Ez nem egy könnyű spárgaszezon. "A legutóbbi fagyok hatással voltak a termés növekedésére. A termelők körében nyomott a hangulat. Olyannyira, hogy nagyon aggódnak a spárgatermesztés jövője miatt Közép-Olaszországban. A mostani spárgaszezon lassan indult be, és a betakarítás még nem teljes. Mivel jelenleg termékhiány van az olasz piacokon, a magas árak jelenthetik az idei évben az egyetlen kapaszkodót a termelők számára. Május a spárga hónapja Olaszországban, mivel a spanyol szezon a végéhez közeledik. Ezért remélem, hogy nem lesz áresés, hogy legalább a májust méltósággal zárhassuk, mint 2016-ban" - mondta egy szövetkezet értékesítési vezetője. 

Calabriában egy termelői szervezet mintegy 2 hektáron, szabadföldön termeszti a Sunlim F1 fajtájú zöld spárgát. "Jelenleg jól megy a zöld spárga értékesítése, és nagy a kereslet". 

Spanyolország: A zöld spárga iránti kereslet meghaladja a kínálatot 

A spanyol zöld spárgaszezon márciusban kezdődött, mintegy 3 héttel később, mint az előző, amikor a szokatlanul korán kezdődött a betakarítás. A szezon kezdete óta a termelés szűkös, a kereslet pedig messze meghaladta a kínálatot. Ez annak köszönhető, hogy Spanyolország fő termőterületén, Granadában ősszel és télen kevés csapadék hullott, valamint hogy idén tavasszal alacsonyabb volt a hőmérséklet. A spárga vetésterülete is csökkent az elmúlt két évi nehéz, túlkínálattal és alacsony árakkal jellemezhető szezon miatt. Mivel Európa más termelő országaiban is kisebb a termés az idén, így Spanyolország kis mennyiségével még mindig uralja az európai piacokat. Olaszország Spanyolország legnagyobb versenytársa, de idén a korlátozott termést a belföldi piac felszívja, így még spanyol spárgát is importálnak. Ezért az árak meglehetősen magasak, és várhatóan nem csökkennek a szezon hátralévő részében sem, amely körülbelül egy hónap múlva ér véget. Addigra Peruból is érkezik majd némi korlátozott mennyiség. A korlátozott kínálat a logisztikai ágazat globális problémáinak eredménye.  

Egyesült Államok: Történelmi mélyponton a spárgaárak 

Egy kaliforniai székhelyű kereskedő szerint a mexikói Caborcában, a fő spárgatermesztő területen az elmúlt két hónapban véget ért a szezon, bár más mexikói termesztési régiókban is felpörög a betakarítás. "Mexikóban alapvetően egész évben termesztenek spárgát. Jelenleg Baja California, Obregón, San Luis, Washingtonban folyik a szedés, és hamarosan Közép-Mexikóban, Michiganben és New Jerseyben is megkezdődik a betakarítás". Azt is mondja, hogy Kaliforniában a spárga vetésterülete továbbra is csökken. 

Ami a keresletet illeti, 2021-ben eddig jól alakult. A kereskedő szerint az utóbbi hónapokban az élelmiszer-kiskereskedelemben nagy hangsúlyt kapott a spárga, tekintettel a magas haszonkulcsra. "A kiskereskedők továbbra is profitálnak a koronaidőszakban kialakult lendületből, még akkor is, ha sokaknak kellett visszafogniuk a kiadásaikat. Ez továbbra is érezteti majd hatását." Előre tekintve, az élelmiszer-szolgáltatás újbóli megnyitása valószínűleg visszahódít majd némi üzletet az élelmiszer-kiskereskedelemtől, de nem eleget ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja ezt a szegmenst. Ami az árakat illeti, azok az utóbbi időben történelmileg alacsonyak voltak. "Az árak emelkednek és visszatérnek a normális szintre a Caborcából származó kínálat csökkenése miatt" - mondja a kereskedő.  

Kína: A koronavírus negatívan hatott az árakra és a termőterületre 

A koronavírus világjárvány negatív hatása miatt csökkent a spárga termőterülete az országban, valamint a terményért fizetett ár is. Az országos spárgaültetvények összterülete 2020-ban mintegy 90 ezer hektár volt, ami 5%-os csökkenést jelent 2019-hez képest. A spárga által a hazai piacon generált teljes forgalom megközelítette a 2,5 milliárd dollárt (több mint 2,06 milliárd euró); ez 19%-kal kevesebb, mint 2019-ben. A pekingi Xinfadi nagykereskedelmi piac statisztikái szerint a nagykereskedelmi árak ingadozási mintázata 2020-ban nagyjából hasonló volt a 2019-es évhez. Az anyagköltségek, a földköltségek és a munkaerőköltségek jelentősen emelkedtek, ami negatív hatással volt a termelők nettó nyereségére. 

A spárga vetésterülete Kínában a következő 1-2 évben várhatóan kissé csökkenni fog. Ahogy a hajtatott spárgatermesztés népszerűsége növekszik és az intelligens termesztési technológia alkalmazása egyre elterjedtebbé válik, a teljes spárgatermelés mennyisége viszont tovább fog nőni. 

 

Forrás: Freshplaza.com 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám