Mezőgazdasági termelés

A zöldtrágya kiválasztásakor is figyelembe kell vennünk az integrált növényvédelem alapelveit. 

Meg kell elsőként határoznunk, hogy mi a zöldtrágyázás célja. Sajnos a gyakorlatban sűrűn lehet találkozni azzal a jelenséggel, hogy a zöldtrágyázásra a szükséges rosszként tekintenek a területalapú támogatás kiegészítéseként. Pedig a gondos, jól megtervezett zöldtrágyázás szemmel láthatóan javítja a talajok szerkezetét, ami megmutatkozik termés mennyiségi és minőségi tulajdonságai javulásában is. 

1. szempont: Határozzuk meg a zöldítés célját! 

Mik a céljaink, milyen problémát akarunk megoldani a zöldtrágya növények használatával?  

Hol és mikor tudjuk a takarónövényeket alkalmazni? 

2. szempont: Azonosítsuk a problémákat! 

A takarónövények által biztosított előnyök közül érdemes egyet vagy kettőt elsődleges célként, néhányat pedig másodlagos célként megfogalmazni  

Ilyen cél lehet például: 

 • nitrogén biztosítása a következő főnövény számára 
 • talajszerkezet javítása, tápanyag-gazdálkodás javítása, szervesanyag hozzáadása a talajhoz, talajnedvesség megőrzése 
 • erózió csökkentése, 
 • gyomok elnyomása. 

3.  szempont: a termőhely kiválasztása 

Melyik területre szeretnénk tervezni a zöldítést? 

Milyen az a terület? Kötött, homok, mélyfekvésű…? 

Savanyú, könnyen tömörödő talajokra kifejezetten jó lehet a csillagfürt, míg a homokos talajok pillangósa a somkóró. 

Milyen növény található a szomszédos területeken? 

Talán ez a kérdés merül fel legritkábban, mikor zöldtrágya növényt választunk. Pedig ez az integrált növényvédelem szempontjából az egyik legfontosabb tényező.  

Számos esetben megfigyelhető, hogy ugyan abba a növénycsaládba tartozó zöldítő komponenst választanak a termelők, mint ami a szomszédos tábla kultúrnövénye volt, és a zöldítésen szépen tovább tudnak táplálkozni a rovarkártevők, mivel a zöldítés növényvédelme tilos, ezért teljesen zavartalanul.  

Ezért fontos kiemelten fontos, hogy olyan zöldítő komponensű keveréket válasszunk, ami se a saját, se a szomszédos táblákon lévő növényeknek nincsenek közös kártevői! 

Emellett a zöldtrágya növény esetében is törekedjünk a változékonyságra, ne minden évben ugyanazokat a növényeket válasszuk. Számos keveréket lehet a kereskedelmi cégek kínálataiban találni, például kedvezhetünk a méheknek. Ezek a keverékek hetekre virágba borítják a területet, így a zöldtrágyázáson kívül a méheknek is kiváló mézelő helyet biztosítanak, így megállapíthatjuk, hogy ezen keverékek használata, nem csak a talajainkat javítja, hanem a biodiverzitást is elősegítik. 

   A képen növény, virág, kültéri, kert láthatóAutomatikusan generált leírás

 

Forrás: Molnár Tamás – Diriczi Zsombor

www.talajreform.hu

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám