Mezőgazdasági termelés

Az Európai Bizottság nyilvános konzultáció keretében méri fel a harmadik országok kényszerítő intézkedéseivel kapcsolatos problémákat. A konzultáció elsődleges célja, hogy információkat és véleményeket gyűjtsön az EU-n kívüli országok meglévő és potenciális kényszerítő gyakorlatairól, valamint azok hatásáról.

 Egyes harmadik országok nyomást próbálnak gyakorolni az EU-ra és/vagy tagállamaira azért, hogy hozzanak meg, illetve vonjanak vissza bizonyos szakpolitikai intézkedéseket. Ezek a gyakorlatok magukban foglalhatják a kényszerítő intézkedések alkalmazását vagy veszélyét, gyakran kereskedelmi vagy beruházási korlátozások formájában – például extra, diszkriminatív importvámok, szándékos késedelmek vagy az üzleti tevékenység végzéséhez szükséges engedélyek elutasítása révén. Az ilyen gyakorlatok jogtalan beavatkozást jelentenek az EU és az uniós tagállamok legitim politikai döntéshozatali mozgásterébe. 

A konzultáció célja az információ- és véleménygyűjtés a nem uniós országok létező és lehetséges kényszerítő gyakorlatairól és az általuk az EU és az uniós tagállamok gazdasági és geopolitikai érdekeire kifejtett hatásáról. Továbbá a lehetséges szakpolitikai intézkedésekről és az azok várható hatásáról alkotott nézetek megismerésére is irányul. Az észrevételek a Bizottság szakpolitikai előkészületeit fogják elősegíteni. 

A konzultáció egy 4 lényegi szakaszra osztott kérdőívből áll, melynek végén a válaszadóknak lehetőségük nyílik további információkat (például állásfoglalást) megosztani. Ha nincs módja használni az online kérdőívet, akkor lépjen velünk kapcsolatba az alábbi e-mail-címen. 

A konzultáció részletei és előzményei az Európai Bizottság weboldalán érhetők elA konzultáció az EU minden hivatalos nyelvén elérhető, és a válaszadók bármelyik nyelven kitölthetik. Ha részt kíván venni a nyilvános konzultációban, töltse ki az online konzultációs kérdőívet 2021. június 15-ig (kitöltéshez regisztráció szükséges). Ha nincs módja használni az online kérdőívet, lehetőség van arra is, hogy észrevételeit a Kamara számára megküldje. Ezeket összesítve továbbítjuk majd az uniós döntéshozók felé. Ez esetben kérjük, hogy 2021. június 10-ig küldje el a kérdőív konkrét kérdéseire adott válaszaitesetleg további véleményüket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. 

 

(NAK/Polczer Katalin) 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése