A Bizottság június 7-én közzétett jelentése szerint az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelem erőteljes visszaesése volt a fő oka annak, hogy az agrár-élelmiszeripari termékek uniós exportja és importja 2021 január-februárjában jelentősen csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.
2021 januárjában és februárjában az EU mezőgazdasági és élelmiszeripari exportjának összértéke 28,5 milliárd euró volt (6% -os csökkenés 2020 azonos időszakához képest), míg az import értéke 12,5% -kal csökkent, elérve a 18,2 milliárd eurót.
Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból jelentős hatással volt az Egyesült Királysággal folytatott uniós mezőgazdasági és élelmiszer-kereskedelemre, az export értéke 1,13 milliárd euróval, az import pedig 1,38 milliárd euróval csökkent. Az USA-val folytatott kereskedelem is visszaesett, az export értéke 287 millió euróval csökkent, az import értéke pedig 191 millió euróval lett kevesebb. Az exportértékek további csökkenését regisztrálták Oroszországgal (-169 millió EUR, -13%), Japánnal (-141 millió EUR, -12%), valamint Szaúd-Arábiával (-90 millió EUR, -12%) és Egyiptommal (-89 millió EUR, -25%).
Az időszak során a legnagyobb exportnövekedést Kína könyvelhette el az előző évhez képest (+529 millió EUR, +22%). Ezt elsősorban a sertéshús (+239 millió EUR) és a gabonafélék (+124 millió EUR) uniós exportjának növekedése okozta. Nigéria (+84 millió EUR, +48%) következett a sorban, amit a búza exportjának bővülése eredményezett. Norvégia (+75 millió EUR, +10%), Chile (+57 millió EUR, +52%), Pakisztán (+37 millió EUR, +87%) és Ghána (+37 millió EUR, +47%) esetében is figyelemre méltó növekedés volt tapasztalható. Az Egyesült Királyság, az USA, Kína, Svájc és Oroszország voltak a fő célországok, ahová az uniós agrár-élelmiszeripari export közel 50%-a irányult.
Termék kategóriánként a legnagyobb visszaesést a búza (-223 millió EUR, -17%) szenvedte el az előző évhez képest, ezt követte a csecsemőtápszer (-214 millió EUR, -15%), a szeszes italok és likőrök (-123 millió EUR, -11%), a zöldség- és gyümölcskészítmények (-119 millió EUR, -10%), a friss és hűtött zöldségek (114 millió EUR, -10%) és a sajtok (-108 millió EUR, -11%). A legnagyobb növekedést 2021. január-februárban – az előző év azonos időszakához képest – a sertéshús (+124 millió EUR, +8%), a repce- és napraforgóolaj (+114 millió EUR, +24%), a hobbiállat eledel (+64 millió EUR, +8%), a levesek és szószok (+31 millió EUR, +9%), valamint az olajpogácsák (+22 millió EUR, +22%) mutatták. A bor, a sertéshús, a tészta- és pékáruk, a csokoládé és édességek, valamint a csecsemőtápszerek az EU-27 teljes agrár-élelmiszeripari exportjának több mint 26%-át tették ki.
Ami az importértékeket illeti, a legnagyobb mértékben a trópusi gyümölcsök (411 millió euróval csökkentek), a szeszes italok és likőrök (194 millió euróval csökkentek), valamint a pálma- és pálmamagolaj (187 millió euróval csökkent) behozatala csökkent. Másrészről az olajpogácsák (307 millió euróval nőtt) és a szójabab (126 millió euróval) jelentős importnövekedést ért el.
További információ itt található.
(NAK/Polczer Katalin)