Mezőgazdasági termelés

A 30 °C feletti hőmérsékletben, csapadék nélkül már szenvednek a növények is.

A hőségnapok felgyorsították a kalászos gabonák érését, az őszi árpát lassan lehet aratni.  

Az őszi búza is szenved az aszálytól. Ez az időjárás se a kórokozó gombáknak, se a rovarkártevőknek nem kedvező. Még a fuzárium se terjed ebben az időben, illetve kevesebb a gabonapoloska és a gabonaszipoly is az ilyenkor megszokottnál. 

A kukoricák néhány helyen már feltűnően szenvednek a melegtől és a csapadékhiányától, csavarodnak, ún. „furulyáznak” a levelei, mely egy védekezési mechanizmus a nedvesség megtartása érdekében.  

A kukoricamoly rajzása folyamatos, és növekvő tendenciát mutat, kelnek a hernyók, L1-es lárvákkal már lehet találkozni. A hőség a levéltetvek számára kedvezőtlen, viszont a takácsatkák kedvelik az ilyen időjárást, felszaporodhatnak az alsó levélszinteken.  

Az ország legnagyobb részén a napraforgók elérték a csillagbimbós állapotot. A rovarkártevők jelenléte itt is csökkent a hőség hatására. A melegigényes kórokozók jelenlétére (alternária, rizópuszos betegség) számítani kell, viszont a fertőzés kialakulásához csapadékra is szükség van. A fehérpenészes tányérrothadás kialakulásához, a szkleróciumok ivaros csírázásához is 30-40 mm csapadék szükséges.  

A burgonyabogár számára kedvező az időjárás, a lárvák fejlettsége változatosan alakul. Nem hagyhatjuk el az ellenük való védekezést.  

Az őszi káposztarepce becőkben már érnek a magok, a legtöbb helyen szép állománnyal találkozhatunk.  

 

Text BoxA képen kültéri, zöld, levél, növény láthatóAutomatikusan generált leírás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(NAK/Oláh Beatrix)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése