Mezőgazdasági termelés

Megkezdődött a gabonák betakarítása, mindenki aratási lázban ég. A talajok ápolására, ilyenkor is figyelmet kell fordítanunk, mivel a megfelelő tarlóápolás már meg tudja határozni a következő évi termést. Ilyenkor tud megpihenni a talaj, felkészülni a következő tenyészidőszakra.  

Ha elhagyjuk a tarlóhántást, hanyagoljuk a tarlóápolást növeljük a talaj vízveszteségét, a biodiverzitás csökkenését, romlik a talaj állapota.  

De mi is az a tarlóhántás? Az az agrotechnikai művelet, amikor a talajt sekélyen (6-15 cm) meglazítjuk, majd pedig a felszint lezárjuk. Jobb a hántás minősége, ha a szalmát az aratással egymenetben zúzzuk. A megfelelő szalmazúzás, és terítés a jó tarlóápolás alapfeltétele, mivel, ha egyszerre nagy mennyiségű szármaradvány kerül a talajba, akkor a talajban lévő mikroorganizmusok lebontó képessége lassul. 

Azokban az években - mint idén is – amikor a hőség kevés csapadékkal párosul, kiemelt jelentősége van a talajtakarásnak, mivel ilyenkor óvja a talajt a kiszáradástól, a művelhetőség elvesztésétől, amikor pedig túl sok a csapadék, akkor az eliszaposodást és a kicserepesedést előzhetjük meg a megfelelő tarlóápolási munkálatok elvégzésével. 

Növényvédelmi szempontból is kiemelt szerepe van a megfelelő tarlóápolási munkálatoknak. Az apróra zúzott szár a kártevők és kórokozók számára sem ideális, illetve lehetőséget biztosítunk a talajban lévő mikroorganizmusoknak, hogy felvegyék ellenük a versenyt a szárbontásban betöltött szerepük mellett. Emellett a gyomnövények ellen is hatékonyabban tudjuk felvenni a versenyt megfelelő tarlóápolási munkát követően. 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése