Mezőgazdasági termelés

Pugliában véget ért a cseresznyeszezon, de a termelők haragja az alacsony árakkal és napi tiltakozásokkal jellemezhető év után sem csökkent, különösen azóta, hogy elkészültek az első eredménykimutatások a 2021-es szezonra vonatkozóan. "A számításaink szerint idén lényegében nincs nyereség, ha figyelembe vesszük az emelkedő munkaerő- és művelési költségeket. Ezért úgy döntöttem, hogy kivágom az első 2 hektár cseresznyefát néhány korai és késői fajtából (Ferrovia, Giorgia, Bigarreau és Grey Star), és hamarosan továbbiakat is kivágok" - számolt be Leonardo De Leo, egy Sammichele di Bari-i mezőgazdasági vállalkozó, akinek 10 hektárnyi cseresznyeültetvénye van. 

"Amikor az ember megérti, hogy milyen alacsony a bevétel, meggyőzi magát, hogy a legjobb, ha korlátozza az erőfeszítéseit és ezzel a csalódását. Inkább nyugodtabb életet élsz, kevesebb hektárral, amit a család tud kezelni, minthogy munkaerőt keress és eladósodj a növekvő kiadások miatt, amelyeket még azelőtt ki kell fizetned, hogy egyetlen szem cseresznyét is betakaríthatnál. A kivágás a legutolsó dolog, amit a termelők szeretnének, de az elmúlt szezon tendenciája sokakat arra késztetett, hogy úgy cselekedjenek, ahogyan azt soha nem gondolták volna. Sok tonnát szüreteltünk, de csak aprópénzt kerestünk." 

"A kivágott fák 90%-át 7 évvel ezelőtt telepítették, tehát még teljesen termőképesek voltak. A talaj megműveletlen marad, vagy esetleg gabonát termesztek rajta, így részesülhetek a KAP-támogatásból. Ez egy korlátozó választás, amely nem segíti a vállalkozás növekedését. Tisztában vagyok azzal is, hogy így kisvállalkozás maradunk. De ahelyett, hogy megmondanánk nekünk, hogyan végezzük a munkánkat, inkább mindenki a saját munkájára koncentráljon". 

 

Forrás: FructPortal 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése